Atractii turistice in Muntenia

Daca te- ai decis sa vizitezi o parte din Muntenia, sunt unele orase pe care nu ar trebui sa le ratezi. Te poti caza in centrul Munteniei, iar de aici te vei putea deplasa spre obiectivele turisitice ale fiecarui oras, fie cu propria masina, fie cu mijloacele de tranasport in comun.

Breaza

Orasul Breaza este un oras linistit, in care te vei putea relaxa si odihni. Este o alegere potrivita daca vrei sa scapi de aglomeratia si galagia din marile orase. Orasul are o serie de monumente istorice si de arta care merita sa fie vizitate. Se vor gasi multe bisericii, dar daca te preocupa faptul ca nu vei avea unde sa iti petreci timpul liber, te anunt ca exista foarte multe restaurante unde vei putea sa incerci diferite preparate traditionale si specifice zonei. Daca vrei ceva mai extravagant, poti sa mergi la Complexul Lac de Verde, fiind singurul club de golf de lux din Romania.

Parcul Brancoveanu este unul dintre cele mai cunoscute si frecventate parcuri. Aici vei gasi Poarta Brancoveanu, care a servit ca intrare principala pe domeniul Bibescu- Bassarab- Brancoveanu, dar din 1989 face parte din patrimoniul public al orasului. Se mai poate vedea si Conacul Bibescu- Bassarab, doar ca din pacate nu se poate vizita pentru ca este proprietate privata.

Poarta Breaza este construita din stejar si se afla la zona de belvedere a orasului. De aici vei putea admira intreg orasul, iar ochii tai se vor desfata cu privelisti uimitoare.

Daca vrei sa afli putin din istoria Romaniei, poti sa vizitezi casa G-ral Ceausescu. Aici a locuit Marin Ceausescu, fiind un general roman care a luptat in ambele Razboaie Mondiale.

Casa Duiculescu este o casa foarte frumoasa ce se afla in Breaza si a apartinut unei familii instarite, ce avea o fabrica de tabacarie. Casa a fost renovata, dar au fost respectate toate elementele importante de arhitectura.

Dealul cu Trovanti este potrivit pentru a fi vazut, mai ales de catre persoanele pasionate de geografie. Aici se vor vedea trovantiile, care sunt formatiuni geologice ce au diferite forme, iar fiecare formatiune a primit un nume.

Pitesti

Ne mutam putin mai in estul Munteniei unde vei putea vizita orasul Pitesti, care este un oras ce are o incarcatura mare de istorie.

Un prim obiectiv pe care ar trebui sa il vizitezi este fantana muzicala, fiind unica in Europa de Est. Are mai mult de 1000 de guri de apa fixe, dar si mobile si 24 de proiectoare, iar lumina se va schimba in functie de tonalitatea melodiei. Se afla in centrul orasului, in fata Primariei.

Gradina Zoologica din Pitesti se afla in Padurea Triviate si pe langa faptul ca vei vedea animalele foarte frumoase, te vei bucura si de privelisti incantatoare pe care padurea le va oferi. Aici se afla peste 130 de animale. Gradina Zoologica se afla langa raul Arges.

Biserica Domneasca din Pitesti este o cladire foarte veche, dar care are o arhitectura impresionanta si ea a fost ctitoria domnitorului Tarii Romanesti.

Muzeul Judetean este o atractie turisitca foarte importanta a Pitestiului.  Aici se pot vedea foarte multe expozitii, printre care de protectia mediului, ecologie, arta plastica romaneasca, arheologie si istorie.”Galeria Nationala de Arta Nativa” a fost prima sectie deschisa in Romania de acest tip.

Pentru cateva plimbari bine meritate poti sa mergi la parcul Trivale, fiind situat intr-o padure foarte frumoasa si iti vei da si tu seama ca acest parc este unul vechi. La intrarea in parc vei vedea o poarta, ea fiind Poarta Eroilor Argeseni care a fost construita in anii ’20. Padurea Trivale este un monument al naturii.

Memorialul Inchisoarea Pitesti trebuie vizitat, dar este de preferat sa nu fi insotit de catre copii. Aici s-a desfasurat “Fenomenul Pitesti” si vei afla care era sistemul comunismului. Aceasta inchisoare a fost construita in anii ’40 si a functionat pana in anul 1977.

Pentru a te destinde putin, a te distra, dar si relaxa in acelasi timp, poti sa faci o vizita pana la Teatrul Alexandru Davila din Pitesti. Aici se vor putea viziona spectacole de teatru pentru copii, dar si pentru adulti.

Pitesti

In sudul Munteniei se afla Ploiestiul. Pentru cei care locuiesc in Bucuresti nu pare un oras care merita a fi vizitat, mai ales ca se afla doar la 60 km distanta. Dar, nu trebuie sa ai dubii, ci trebuie sa mergi sa vezi cat de surpins vei fi de ceea ce el poate sa ofere.

Muzeul Casa de Targovet este cel mai vechi muzeu din Ploiesti. Casa este construita atat cu elemente traditionale romanesti, cat si cu elemente orientale si mai ales cu elemente naturale. Tavanul este scuptat din lemn, iar in interior se gasesc multe piese originale, ce pot fi considerate opera de arta.

Alt muzeu pe care trebuie sa il vizitezi daca te afli in Ploiesti este muzeul de istorie si arheologie. Acesta este construit intr-un stil neoclasic si aici s-a desfasurat primul gimnaziu pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Aici vei putea vedea diferite obiecte care au fost descoperite de catre arheologi, obiective numismatice, medalii, armuri si multe obiecte ale unor personalitati istorice foarte importante.

Sala Coloanelor sau Palatul Culturii a avut multe roluri iar acum gazduiesti Muzeul Judetean de Biologie Umana, Muzeul de Etnografie si Scoala Culturii. Este inconjurat de coloane foarte mari, de aceea se mai numeste si “sala pasilor pierduti” sau “sala coloanelor”. Cu ajutorul acelor coloane, cladirea a reusit sa supravietuiasca tuturor cutremurelor.

Daca vrei sa vezi si ceva mai special sau mai bine spus, ceva unic, trebuie sa mergi la Muzeul Ceasului. Aici vei vedea ceasuri care au apartinut multor personalitati istorice importante si celebre. Pe langa acestea vei mai putea si alte instrumente de masurare a timpului, precum primul ceas de buzunar, pendul de lemn, orologii si multe altele. Acesta se poate considera cel mai atractiv muzeu din Ploiesti.

Slanic

Slanic este un alt oras care trebuie vizitat daca te-ai cazat in Muntenia. Pe langa faptul ca aici vei avea posibilitatea sa vizitezi cea mai adanca salina, mai sunt si alte obiective turistice de care te vei bucura.

Dupa cum am mentionat, aici se afla cea mai adanca salina din Romania, avand o adancime de 210 metri. Salina poate fi considerata ca fiind principala atractie a orasului. In salina vei putea ajunge cu microbuzele destinate turistilor. Daca ai probleme cu respiratia sau alte afectiuni pulmonare, este recomandat sa petreci o perioada mai lunga de timp in interioriul saline, pentru ca exista si un spatiu de tratament special amenajat pentru persoanale care vin sa se vindece. Salina cuprinde 15 camere in forma de trapez.

Muntele de Sare este un monument al naturii, este o arie protejata. El s-a format prin prabusirea unei galerii unde se exploata sare. Acest munte face parte din Complexul Baia Baciului. Datorita acestui Munte de Sare, vei avea posibilitatea de a inota si in lacurile de sare. In Slanic se afla 4 lacuri ce au concentratie de sare si ele sunt renumite pentru faptul ca au efecte terapeutice, atat datorita namolului, cat si a apei sarate.

Muzeul de Sare este o cladire monument istoric, iar aici functionarul domnesc strangea taxe pe sare. Muzeul a fost restaurant si vei putea vedea utilaje cu care s-a extras sarea din mina, cristale de sare si multe altele.

Lacul Paltinu este un lac de acumulare pentru apa potabila. Pe ambele maluri sunt construite case de vacante.

Inhisoarea Doftanei este una dintre cele mai renumite inchisori din Romania. Ea a functionat pana in anul 1960, avea 5 aripi, iar una dintre ele era cunoscuta drept zona pentru tortura. Din aceasta inchisoare nu a reusit niciodata sa fuga vreun detinut. Cand inchisoarea a incetat sa mai functioneze, cladirea a devenit un muzeu.

Valea Prahovei

A mai ramas o singura zona care trebuie vizitata si aceasta este Valea Prahovei. Daca esti un pasionat al sporturilor de iarna, aceasta zona este una dintre cele mai frecventate din Romania pet imp de iarna. Cu toate acestea, chiar si in alte sezoane este o zona unde se pot vizita multe alte obiective turistice.

Castelul Peles este unul dintre cele mai atractive puncte turistice. Castelul Peles a fost resedinta de vara a Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Castelul se poate considera cel mai important ansamblu architectonic istorist din Romania. El impresioneaza prin arhitectura si stil si in fiecare an atrage foarte multi turisti. Exista diferite tururi ale castelului, astfel incat poti vedea intregul castel sau doar o parte din el.

Langa Castelul Peles se afla un castel mai mic, acela fiind Castelul Pelisor, avand un stil neorenascentist german. Castelul a fost decorat in functie de preferintele Reginei Maria, care a petrecut o lunga perioada de timp aici.

Castelul Cantacuzino este o cladire ce a fost construita in stil neoromanesc. A fost restaurant si acum detine o sumedenie de expozitii de arta internationala. Curtea sa este splendida, se gasesc fantani arteziene, grota cu cascade iar panoramana care se vede din curtea sa iti taie respiratia.

Muzeul Memorial Cezar Petrescu a fost casa prozatorului Cezar Petrescu. Pentru ca el era si gazetar si publicist, avea nevoie de izolare si odihna, ceea ce l-a determinat sa locuiasca in aceasta casa frumoasa in interiorul careria a realizat peste 20 de volume.

Cascada Urlatoare este langa orasul Busteni si se afla la o altitudine de 1100 metri, fiind o cascada foarte frumoasa.

Daca esti in zona, ar trebui sa iti rezervi o zi in care sa urci Muntii Bucegi si sa vezi Sfinxul. Acesta seamana foarte mult cu Sfinxul Egiptean. Daca ai urcat pana aici, trebuie sa vezi si Babele, care sunt niste formatiuni stancoase in apropierea varfului Baba Mare.

Asadar, Muntenia este o zona foarte frumoasa a Romaniei, zona in care nu te vei plictisi pentru ca vei avea constant ce sa vizitezi. Pe langa muzee, castele si case, te vei putea bucura si de peisaje naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *