Aurul din muntii Apuseni

Muntii nostri aur poarta. Aurul nu este pur si simplu unul dintre elementele chimice din tabelul lui Mendeleev. Stralucirea acestui metal pretios a atras ca un miraj oamenii din toate timpurile, primind numeroase semnificatii: simbol al perfectiunii, luminii, cunoasterii, imortalitatii. In traditia greaca, este simbol solar ce evoca fecunditatea, caldura, bogatia si iubirea.

Aurul (in limba latina aurum) este scos la suprafata prin minerit din carierele sapate in ‘inima’ muntilor, fiind in stare pura (nativa), asociat uneori cu sulfuri de cupru sau fier. Poate fi intalnit in albiile raurilor de munte, de obicei in jurul minelor, si este extras prin cernere, impreuna cu nisipul, folosindu-se apa pe post de fluid filtrant.

Pe intreaga perioada a ocupatiei romane, nu mai putin de 500 de tone de aur au parasit Dacia pentru a consolida economic Imperiul Roman.

Cu toate ca Romania are o traditie milenara in exploatarea si prelucrarea aurului, in prezent toate minele de pe teritoriul tarii sunt inchise. Exista date istorice care dezvalui faptul ca pe intreaca perioada a ocupatiei romane, nu mai putin de 500 de tone de aur au parasit Dacia pentru a consolida economic Imperiul Roman. Zacamintele de pe teritoriul tarii noastre au construit una dintre principalele resurse de aur ale lumii.

Aceste zacaminte de aur pot sa aiba doua forme, fie sub forma aurului de filon sau cel de aluviune. Dacii au inceput sa exploateze aurul aluvionar datorita usurintei cu care se pot face aceste procese. Ei foloseau blanuri de oaie puse de-a curmezisul raului. Firele de lana de pe blanuri au cateva proprietati specific si pot retine micile pepite sau fragmente de aur mult mai usor, iar in acelasi timp celalte obiecte sau impuritati puteau trece.

Dealungul timpului aurul de aici a starnit numeroase razboaie si a purtat blesteme. Dar cel mai mult au avut de suferit locuitorii de pe aceste meleaguri.

Pana in jurul anului 1600, minele de aur din Muntii Apuseni si din zona Baia Mare (Muntii Gutai) au furnizat circa 20% din productia mondiala de aur, pentru ca in secolele XVll – XVlll, procentul sa scada la doar 8% in perioada 1820-1918, austro-ungarii au scos din minele din Transilvania 800 de tone de aur.

Acestia foloseau forta bruta a bratelor pentru a extrage aurul din mina pe care apoi il prelevau la fel ca dacii folosind o sursa de apa sub forma unui rau la care puneau de-a curmezisul blanuri sau tesaturi din lana de oaie.

Dupa 1989, extractia metalului nobil a intrat in declin, in anul 1997, Guvernul Romaniei luand decizia de a inchide treptat minele si carierele nerentabile. In 2005, in conditiile in care o mare parte dintre mine erau inchise, Romania producea doua tone de aur, pentru ca in 2006, ultimele mine de aur sa0si inchida total activitatea: Brad, Certej si Rosia Montana.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *