Babadag

Un oras istoric dobrogean ce ascunde o mare curiozitate. Pe drumul din Constanta catre Tulcea, intr-un peisaj campenesc al zonei Dobrogea inconjurat de cetati medievale gasim localitatea Babadag. O zona plina de istorie, de curiozitati si de asezaminte istorice, in care trecutul ne este relatat si in ziua de astazi prin diverse monumente istorice cum ar fi monumentele turcesti ce se gasesc in oras lasate in urma de Imperiul Otoman sau Cetatea Heracleea ( cetate genoveza construita pe la sfarsitul secolului 13 ) aflata la 8 km de drumul principal.

La 5 km spre Tulcea gasim deasemenea se ruinele unei fortărețe romane din secolele IV-V dHr. Pe teritoriul orașului a existat o așezare de epocă romană numită Vicus Novus, menționată într-o inscripție din vremea Imperiului Roman . În zona centrală a orașului actual s-au găsit vestigii de epocă romană care dovedesc atingerea unui nivel de dezvoltare cvasi-urban ex: conducte pentru apă din ceramică arsă încastrate în zidărie ,etc

In epoca medievală, după cucerirea Dobrogei de către Imperiul Otoman locuirea devine din ce în ce mai importantă în acea zonă ,pentru o perioadă orașul devenind administrativ al Dobrogei, fiind cel mai dezvoltat oraș dobrogean.

Binecunoscuta ca o zona militara a dobrogei, localitatea Babadag ascunde si o mare curiozitate, de care putini dintre romani au cunostinta. In apropierea orasului, exista o zona in care, desi se afla in panta, masina lasata pe liber urca singura dealul. Aceasta curiozitate a stranit multe controverse din punct de vedere al explicatiilor. Se spune in prima faza ca este o iluzie optica, si anume, imprejurimile iti dau impresia ca esti in panta dar defapt totul se afla in rampa. O alta explicatie stiintifica ar fi vortexul gravitational. Exista in lumea mai multe zone de acest gen. Explicatia ar fi ca in acea zona aerul este mult mai rarefiat, presiunea fiind mult mai puternica in zona de jos si de aceea se intampla acest fenomen.

Din proprie experienta, fiind o mare curiozitate si pentru mine, am luat un boloboc si am facut acest experiment pentru a ma asigura ca nu este rampa si intr-adevar ma aflu in panta si bingo…eram in panta nu in rampa.

Deci excludem din start faptul ca imprejurimile iti lasa aceasta iluzie optica.

Zona Babadag, este cunoscuta pentru diversele fenomene din punct de vedere meteo sa spunem, zone pe care le strabatem cu masina si unde simtim la propriu faptul ca masina refuza sa urce desi acceleram, zone in care viteza masinii scade desi mergem constant. Totul se baseaza pe densitatea si presiunea aerului, exista multe goluri de aer si din antichitate se cunoaste faptul ca este o zona “ciudata” .

Daca aveti drum de la Constanta spre Tulcea nu uitati sa va opriti sa experimentati ciudateniile naturii. In Romania mai exista astfel de locuri unde masinile urca la deal cu motorul oprit sau par ca urca la deal. Zona Bucium, Iasi, este de acum foarte cunoscuta. O zona din Muntii Gutai, la trecerea dintre Baia Mare si Sighetu Marmatiei, in Pasul Tihuta , Maramures, Obarsia Lotrului, Buzau sau Magura Baciului, Bacau.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *