Baile Herculane

Situata in partea de sud-est a judetului Caras-Severin, pe ambele maluri ale râului Cerna si 161 km fata de Craiova. Orasul este situat la 5 km de drumul national DN 60 si de calea ferata internationalaViena-Budapesta-Belgrad-Orsova. Aeroporturile cele mai apropiate se afla la Caransebes (70km), Craiova (160 km) si Timisoara (17 km).

Statiunea balneoclimaterica Baile Herculane este cea mai veche din tara si una dintrecele mai vechi din lume datand de pe vremea razboaielor romanilor cu dacii. In urma cercetarilor arheologice, imparatul roman Traian este considerat ctitorul acestor bai romane. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, tabule votive ridicate asemne de multumire aduse zeilor pentru vindecare, in special lui Hercules, considerat protectorul statiunii. Incepand cu anul 1718, austriecii au reconstruit si modernizat baile dinstatiune, precum si baile de acces, edificiile primind amprenta unui stil baroc.

Ca oras din regiunea de vest a tarii noastre, Baile Herculane (jud.Caras-Severin) face parte din grupa oraselor cu resurse curative alturi de ,Baile Felix ,Lipova (jud.Arad), Geoagiu (jud.Hunedoara) si Buzias (jud.Timis).Statiunea balneara Baile Herculane este unica localitate turistica din Romania caredispune de 5 patrimonii: natural, istoric, turistic, cultural si balnear. Statiunea dispune de locuri de cazare (peste 4000 de locuri) în marile hoteluri sanatorial-balneare, moteluri, pensiuni turistice, camere la localnici într-un cadruagreabil, de asemenea camping în interiorul sau exteriorul orasului. Multiplele mijloace de recreere si divertisment – restaurant, baruri, terase de vara, bazine de înot cu apa termala,sauna, masaj, biliard, etc. – precum si posibilitatile de drumetie si excursii în statiune si pevalea Cernei, constituie o atractie în plus pentru vizitatorii orasului statiune balneara Baile-Herculane.

Ca obiective turistice din Baile Herculane putem vizita Muzeul Nicolae Cena unde sunt expuse relicve din perioada romana descoperite intimplator sau prin sapaturi in zona  Podul Rosu unde se gasea o parte a castrului roman. Obiecte sau podoabe arheologice descoperite in Pestera Hotilor sau Valea Cernei;  Parcul Szelecs ce este supranumit si cel mai frumos parc natural in perioada austro-ungara; Statuile din centrul istoric al statiunii; Strandul termal; Hercules din Parcul Vicol; Strada Zavoiului pentru plimbari; Arborele Seqoiadin Parcul Central; Zona Roman – Cascada; Pestera Hotilor ;Gradina botanica din Parcul Central unde de remarcat sint arborele Seqoia adus din Canada in 1825, dudul pletos originar din China, magnoliile, arborele de Tisa. Izvorul de apa plata  pentru aductiune si captare izvorului , austriecii au sapat un tunel pinain peretele Crucea Alba din Domogled; Biserica Catolica; Biserica Ortodoxa;Chioscul Apolo de linga podul din centru facut pentru regina Maria.Satul Pecinisca aflat pe partea dreapta a râului Cerna chiar la intrarea in statiune.

Monumente arheologice din Baile Herculane

1.Gara CFR Baile Herculane (cladirea) construita de austrieci in stil baroc (1866)

2.Complexul balnear din Sec. XVIII – XIX cuprinzind : Baia Horia, Pavilionul cu baileCrisan.

3.Podul cel mare peste Cerna.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *