Banatul, o zona deosebita din Romania

Banatul este o provincie istorica care cuprinde astazi zone din Romania, Serbia (Banatul Sarbesc) si o foarte mica parte din Ungariei.

Bogdan Petriceicu Hasdeu declara referitor la zona Bnatului ca: ,,Dintre toate regiunile locuite astazi de romani la nord de Dunare, Banatul si Oltenia, cu prelungirea lor cea comuna in tara Hategului, sunt singurele care reprezinta o continuitate neintrerupta geografico – istorica a neamului romanesc – un cuib de unde se romaniza treptat tarile spre apus, spre crivat si spre rasarit, ba indirect si cele de peste Dunare, cuibul mereu descarcandu-si prinosul, dar ramanand totdeauna plin.”

In perioada austro-ungara au fost numite „banaturi” toate comitatele de granita, conduse de un ban. Denumirea s-a limitat mai tarziu la actuala provincie „Banat”.

Numele provinciei se leaga de statutul special al unor parti ale acesteia in cadrul regatului maghiar medieval, Banatul de Severin si succesorul acestuia Banatul de Lugoj-Caransebes, formatiuni politice, militare si administrative cu rolul de marca in cadrul sistemului defensiv antiotoman. Pentru prima data numele de Banatus Temesvariensis sau Banatus Temesiensis a fost folosit in rapoartele lui Luigi Ferdinando Marsigli din ultimul deceniu al secolului al XVII-lea si in textul tratatului de pace de la Karlovitz (1699). Pentru romani, regiunea a mai fost cunoscuta si sub denumirea de Temisana.

Daca ajungeti in zona Banatului trebuie neaparat sa nu ratati urmatoarele 5 top atractii turistice, care va vor transforma vacanta in una de neuitat!

 1. Clisura Dunarii

„Clisura” este un cuvant de origine bizantina si inseamna „cetate asezata la gura unui defileu”. Peisajul este rural, plin de nostalgie, cu pajisti pentru oi si vite, cu fanare oferite gratuit spre innoptare tinerilor romantici. Pe Culmea Naidasului, soarele straluceste cu putere, incalzind viperele cu corn; in rezervatia naturala Valea Mare troneaza impozant teiul argintiu, iar pe stanca Babacaia se aduna stoluri de pasari multicolore si galagioase. Este un loc de poveste in care soarele puternic se oglindeste in apele fluviului, curgand lenes si lent ca un sarpe de aur. Cuvintele sunt de prisos pentru a va descrierea frumusetea locului care merita vazuta cu propria vostri ochi.

 • Muntele Ciucaru Mare

Masivul Ciucarul Mare face parte din cadrul Munților Almajului, o grupa muntoasa a Muntilor Banatului, care apartin de Carpatii Occidentali. Ciucarul Mare se afla in Parcul Natural Portile de Fier, in imediata vecinatate a comunei si golfului Dubova, situate cam la 23 de km de Orsova. Golful Dubova desparte Cazanele Mari de Cazanele Mici ale Dunarii.

Este una dintre cele mai frumoase zone ale Romaniei. Pe partea romaneasca Defileul Dunarii e marginit de masivul Ciucarul Mare, iar pe partea sarbeasca de masivul Veliki Strbac. Cazanele Dunarii (Cazanele Mari si Cazanele Mici) au o lungime de 9 km si reprezinta cea mai spectaculoasa portiune a parcursului Dunarii de la izvor pana la varsare. Unul din cele mai bune locuri pentru a cuprinde cu privirea toata aceasta frumusete se afla pe Ciucarul Mare.

 • Chipul lui Decebal

Chipul regelui dac Decebal este un basorelief inalt de 55 metri , aflat pe malul stancos al Dunarii, intre localitatile Eselnita si Dubova, in apropiere de orasul Orsova, Romania. Basorelieful il reprezinta pe Decebal, ultimul rege al Daciei, si este sculptat intr-o stanca. Este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa. Omul de afaceri si istoricul amator protocronist Iosif Constantin Dragan a fost cel care a promovat si finantat ideea acestei lucrari efectuate in perioada 1994 – 2004.

 •  Manastirea Mraconia

Manastirea a fost construita in anul 1523 pe un fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare. Se afla intr-adevar in cel mai frumos defileu al Dunarii, mai axact in Cazanele Dunarii. Localnicii au botezat-o Manastirea de sub apa deoarece cand nivelul Dunarii scade foarte mult, se pot observa ruinele in forma de cruce ale vechiului lacas care a fost distrus in timpul razboiului ruso-austro-turc, in anii 1787-1792. Biserica actuala poarta hramurile Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si Sfanta Treime. Iar din anum 2008 aceasta a devenit o manastire de maici.

 • Cheile Nerei

Cheile Nerei sunt formate de catre raul Nera ce strabate un defileu, cu aspect de chei, ingust, spectaculos si absolut salbatic, formand cele mai lungi chei din Romania. Aici, unde peretii se inalta pana la 200 de metri, apa Nerei si a afluentilor sai, a sapat si a format in roca calcaroasa lacuri, canioane, pesteri si cascade impresionante. O poteca turistica marcata le strabate, dar parcurgerea lor necesita traversarea raului Nera direct prin apa. In partea estica (dinspre amonte) a cheilor gasim un alt obiectiv turistic, Lacul Dracului, iar din partea vestica se poate ajunge la Cascadele Beusnitei si la Lacul Ochiul Beului. De asemenea se mai poate vedea si canionul Valea Rea.

Vom trece acum prin istoria celor mai frumoase orase din zona Banatului, Aradul si Timisoara.

Arad

Arad este municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume, la limita intre regiunile istorice Banat si Crisana. Se afla pe ambele maluri ale raului Mures in Crisana si Banat. In continuare vom trece prin cateva locuri indragite de turistii care au vizitat Aradul.

 1. Centrul Istoric

Este un loc plin de culoare care merita vizitat, mai ales datorita stilurilor intalnite aici. De la Palatul Administrativ (unul din cele mai frumoase sedii din tara) in stil renascentist, la eclecticul Palat Neuman si pana la Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” construit in stil neoclasic, centrul orasului este un muzeu in aer liber, pe care il poti vedea doar ridicand ochii din pamant. Dintre lacasurile de cult va recomandam sa intrati in Biserica „Sf. Anton de Padova”, prinicipala biserica catolica a Aradului, o frumusete renascentisa edificata in anul 1904 si in Biserica Rosie (evanghelic-luterana), construita in anul 1906 in stil neogotic.

 • Cetatea Ineului

Desi acest loc a fost neglijat de-a lungul timpului, el reprezinta un adevarat simbol al Ineului, avand totodata si un potential turistic imens. Pe la 1295, Cetatea Ineului apare in documentele vremii. Zidurile puternice din piatra o faceau sa fie greu de cucerit. Asa ca devenise centrul unui imens domeniu feudal. Mai tarziu, Iancu de Hunedoara a pregatit-o sa tina piept poporului semilunei. Cand poporul maghiar a fost cucerit de soldatii semilunei cetatea Ineului a devenit granita dintre doua lumi…Poporul semilunei a atacat fortareata si a cucerit-o !

Cetatea a trecut apoi in mainile voievodului Mihai Viteazul. Vantul schimbarii a batut de mai multe ori peste simbolul Ineului. Arhitectul Gabriel Haller a vazut-o mai puternica decat era. Dupa planurile sale actuala cetate a fost construita in 1645. Valurile ocupatiilor au trecut de multe ori peste ea : maghiarii, ostasii semilunei, soldatii imperiali si poporul autohton.

Un secol cetatea a fost parasita, reparata, refolosita si parasita din nou. In timpul regimului comunist a dobandit o utilitate sumbra: era un spital de boli psihice pentru copii. Simbolul Ineului, din ce in ce mai degradat de timp isi spune si acum povestea pe malul Crisului Repede.

 •  Cetatea Siriei

Ruinele cetatii se afla la 30 de kilometric de Arad, in varful unui deal din localitatea Siria, la o altitudine de aproximativ 500 de metri, unde pana in trecut turistiii puteau ajunge doar urcand pe jos.

 •  Castelul de la Savarsin

Este un conac detinut de Familia Regala a Romaniei si situat pe domeniul de la Savarsin. Fiind proprietate privata nu se poate vizita efectiv insa poate fi vazut din soseaua principala Arad-Deva. Castelul se afla intr-un parc botanic ce se intinde pe aproape intreg domeniul. Familia Regala a Romaniei obisnuieste sa-si petreaca Sarbatorile de iarna aici, resedinta putand fi vazuta in toata splendoarea ei atat interior cat si exterior in cartea Principesei Margareta si a Principelui Radu.

 • Casa Memoriala Ioan Slavici

Se afla in Castelul Bohus din localiatea Siria. Cladirea care adaposteste muzeul este un castel construit in stil baroc tarziu in 1838, care a apartinut familiei nobiliare Bohus.

Expozitia permanenta este dedicata scriitorului Ioan Slavici (1848 – 1925), nascut in Siria, si compozitorului Emil Montia (1887 – 1965), nascut la Sicula (o alta comuna din judetul Arad), dar care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii sale in comuna Siria. Dintre exponate pot fi amintite: fotocopia extrasului de nastere al scriitorului Ioan Slavici, o notita a sa, scrisa de mana la varsta de 10 ani, fotocopii dupa actele de scoala, diplomele obtinute la absolvirea cursurilor liceale, la Arad si Timisoara, fotografii din perioada studiilor la Viena.

Timisoara

Timisoara este municipiul de resedinta al judetului Timis, Banat. Se afla in vestul Romaniei, aproape de frontierele cu Ungaria si Serbia, pe malul raului Bega. Este un centru industrial, comercial, medical, cultural si universitar important pentru Romania. Numele localitatii provine de la cel al raului Timis, combinat cu substantivul maghiar vár, „cetate”, adica Cetatea Timisului. Situat pe raul Bega, orasul este considerat capitala regiunii istorice Banat.

In continuare zic sa exploram impreuna orasul de pe malul Begai, trecand printre obiectivele principale!

 1. Piata Victoriei

Este intr-adevar cel mai vizitat obiectiv turistic din Timisoara datorita locurilor extrem de instagramabile! Piata Victoriei este cunoscuta si sub denumirea de Piata Operei reprezenand astfel piata centrala a orasului. Mai mult de atat, in acest loc, dar pe 20 decembrie 1989, Timisoara a fost declarat primul oras liber de comunism din Romania. Daca te uiti cu atentie pe cladirea Operei, inca poti oberva urmele gloantelor trase in timpul evenimentelor din perioada respectiva.

Aici sunt gazduite atat restaurante si magazine de lux cat si Opera Nationala Romana si Catedrala Mitropolitana. De asemenea, in aceasta zona se gasesc si Fantana arteziana ,,la pesti”, Lupoaica cu puii, dar si Muzeul Banatului gazduit de Castelul Huniade.

 • Piata Libertatii

Piata Libertatii poarta cu ea amintirile istoriei. Aceasta s-a mai numit in trecut si Piata de Parada sau Piata Printul Eugen datorita evenimentelor petrecute aici .Aceasta gazduieste una dintre cele mai importante si impresionante cladiri construite intre anii 1731 si 1734. Cladirea a fost construita in stil baroc si denumita popular Primaria Veche. Ea este pozitionata pe latura cu liniile de tramvai si poate fi remarcata foarte usor. In dreapta intrarii in cladire se afla o inscriptie, care reprezinta o dovada a perioadei in care orasul a fost ocupat de catre otomani. Daca ridici privirea, pe partea superioara a fatadei poti vedea chiar si vechea stema a orasului. Insa cel mai vizibil monument din piata este Statuia Sfantului Nepomuk. Aceasta se afla in mijlocul Pietei Libertatii si este asemanatoare cu cea a Sfintei Treimi, din Piata Unirii. Cele doua piete sunt situate foarte aproape una de alta, la o distanta de nici 5 minute de mers pe jos.

 •  Piata Unirii

Este cea mai veche piata a orasului. A fost construita in stil baroc si a fost cunoscuta sub numele de Piata Losonczy, purtandu-I numele contelui Stefan Losonczy. In present este o zona plina de tineri si de turisti care se relaxeaza pe terasele din piata. Piata Unirii gazduieste Domul Romano-Catolic, Palatul Baroc, Fantana cu apa minerala, Palatul Episcopiei Ortodoxe, Catedrala Ortodoxa Sarba, Monumentul Sfintei Treimi, Casa Bruke si Casele Canonicilor.

Aceasta locatie atrage toate privirile turistilor si localnicilor prin stilul si frumusetea cladirilor colorate.

 De asemenea, este unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice in Timisoara.

 • Parcul Rozelor

Situat in apropiere de centrul orasului, Parcul Rozelor este o atractie principala atat pentru turisti, cat si pentru localnici, in special pe timpul verii. Se spune ca acesta a fost construit initial ca o expozitie de prezentare a diverselor soiuri de trandafiri.

In prezent acesta poate fi vizitat chiar si de pe malul Begai si se intinde pe o suprafata de 37.000 mp. Aici sunt plantate peste 1.200 de soiuri diverse de trandafiri, varietate care a facut Timisoara sa mai fie cunoscut in trecut si ca ,,oras al trandafirilor”.

Fabrica de bere, Piata Traian, Bastionul Maria Theresia, Muzeul Satului Banatean sunt de asemenea locuri care dau culoare Timisoarei si merita vizitate.

 Insa, nu as putea incheia fara a mentiona de Bega. Nicio calatorie in acest oras nu trebuie incheiata fara o plimbare pe malul Begai. Primavara este pur si simplu superba in aceasta locatie. Mai ales cand toti copacii sunt infloriti intr-un roz pal, absolut superb. Mai mult de atat, te poti bucura de o plimbare si in parcurile aflate exact langa mal: Parcul Catedralei, Parcul Justitiei sau Parcul Copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *