Castelul Bran

Castelul Bran este vestit in lumea intreaga pentru legenda lui Dracula, dar si pentru frumusetile zonei. Haideti sa vedem totusi care este adevarata istorie a castelului Bran.

Istoric

In anul 1211 regiunea numita si Tara Barsei(datorita tributului cuman al burcilor) este data in dar de catre regele Andrei al II-lea al Ungariei cavalerilor teutoni( ei fiind un ordin religios infiintat de catre germanii cruciate din Palestina). Acest dar urmareste apararea granite de sud-est a Transilvaniei de cumani si pecengi. In acest mod cavalerii teutoni construiesc o fortareata la Bran(bran in turca insemnand poarta). In 1226 cavalerii sunt alungati din regiune.

Anul 1377 Ludovic I de Anjou permite construirea unui castel in regiunea Brasovului(Kronstadt-Orasul Coroanei) astfel ca, comunitatea de sasi stabiliti aici sunt indemnati sa ia parte la constructia castelului Bran. In 1388 castelul este terminat, el fiind construit pe o stanca abrupta situate intre Magura si Dealul Cetatii iar din acesta se pot observa toate dealurile invecinate. Aceasta constructie are rol de vama cat si de punct strategic impotriva imperiului otoman, ce avea  o tendinta de continua expansiune. In prima faza castelul este locuit doar de soldati(mercenari) dar cel care conducea intreaga fortarea era de origine germana.

O prima incursiune a turcilor are loc in 1441 unde Iancu de Hunedoara le tine piept aici, infrangandu-i.

Vlad Tepes sau Dracula, vine ca aliat al Branului cat si al Brasovului in prima sa urcare la tron, dar odata cu revenirea sa la tron pentru a doua oara, ataca Brasovul cat sip e sasii din imprejurimi omorandu-I cu sutele pentru ca taxele pe care le cereau aceastia la vama erau mult prea mari. Aceasta este una dinte cauzele pentru care el a ramas in istorie ca un tiran insetat de sange.

In 1920 castelul trecut prin nenumarate peripetii isi etaleaza cu adevarat frumusetea datorita Reginei Maria care transforma castelul in resedinta favorita.

Odata cu incetarea din viata a reginei castelul ii este lasat mostenire principesei Ileana care continua amenanjarea castelului. In 1940 inima Reginei Maria este adusa la Bran si depusa in cripta sapata in stanca din vecinatatea castelului.

Dupa 1956 castelul sub autoritatea statului comunist este transformat intr-un muzeu avand ca atractii numerate piese din patrimonial familiei regale dar si vama medieval cat si sectia de etnografie.

In 2006 dupa lungi procedure castelul este retrocedat mosenitorilor Principesei Ileana cat si ai Arhiducelui Anton de Austria, dar in acelasi timp el ramane sub administratia Ministerului Culturii iar abia in 2009 intra in posesia mostenitorilor legali.

Legenda lui Dracula

Dracula este personajul principal al cartii cu acelasi nume scris de catre Bram Stoker, el fiind descris ca un conte de origine transilvaneana, fiind stapan peste un castel construit pe un varf de stanca inalta si care are vedere asupra intregii vai din Principatul Transilvaniei. Aceasta descriere este una aproximativ indentica cu cea a castelului Bran asa ca toata lumea asocieaza acest personaj cu castelul de aici.

Localizare si imprejurimi

Castelul este construit la inceputul intrarii in pasajul Rucar-Bran in vecinatatea lui DN 73 ce leaga Brasovul de Campulung, la doar 30 km de Brasov iar distanta de la Bucuresti spre castelul Bran este de aproximativ 200 km.

Oamenii locului fiind foarte ospitalieri dar si peisajul de vis face ca vizitarea acestui castel sa fie o vacanta de neuitat.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *