Castelul Peles

Castelul Peles este al doilea muzeu foarte cautat de turisti.
Castelul a fost construit intre anii 1875-1883 de catre regele Carol I, dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman si decorat de J.D Heymann,
August Bembe si Berhard Ludwing. Initial proiectul i-a fost incredintat arthitetului Vilhem von Doderer care a elaborat trei propuneri de proiecte pentru a construii castelul, insa toate trei au fost respinse de catre Regele Carol I. Aceste proiecte se inspirau din stilul architectural ale castelelor franceze de pe Valea Loirei. Mai multe lucrari de amenanjare au avut loc dealungul anilor pana in 1914 dintre acestea putem amintii: intre 1895-1897 apar apartamentele pincipeselor de Wied si Hohenzollern de pe latura nord si Mezaninul dar si Capela reginei Elisabeta de la etaj, intre 1906 si 1914 au loc mai multe lucrari la amenanjarea teraselor exterioare. In 1906 este construit turnul central al castelului, totodata fiind construite si Sala veche de muzica precum si Sala Coloanelor.

Odata cu moartea suveranului, de la 27 septembrie 1914 toate lucrarile de amenanjare inceteaza astfel proiectul arhitectonic luand final.

El a fost folosit de catre regele Carol I drept resedinta, locuind 6 luni pe an in acesta. Dupa anul 1914 castelul ramane muzeu dar in acelasi timp are si statusul de reprezentare a casei regale, dar spre deosebire de anii precedent acesta nu mai era locuit 6 luni pe an. Pana in 1947 cand regele Mihai a fost obligat sa abdice, castelul gazduieste vizite oficiale sau ceremonii militare. La incepului anului 1948 castelul a fost inchis pentru a se face inventarierea bunurilor de patrimoniu de catre regimul communist.

Din 1953 castelul Peles este declarant Muzeu National si este deschis publicului pentru a fi vizitat. In 1975 datorita starii de degradare destul de severe, el este inca odata inchis si in acelasi timp o parte importanta din patrimoniu este evacuate. Pana cand regimul communist a fost revocat de la putere in 1989 castelul a primit vizita mai mult sefi de stat.

Din 1993 pana in ziua de astazi castelul Peles respectiv Pelisor sunt deschise publicului larg pentru a fi vizitate. In 2007 dupa lungi ani de negociere intre Casa Regala a Romaniei si Statul Roman castelul impreuna cu constructiile adiacente acestuia reintra in posesia Regelui Mihai I, dar este in continuare administrat de catre statul roman.
Este situat pe Valea Prahovei, pe malul stang al paraului Peles
Exteriorul castelului este realizata in stilul Renasterii germane. In interior sunt circa 160 de incaperi cu stiluri variate precum : Renastere germana, italiana, engleza, baroc german.
Castelul reprezinta ununl din cele mai cautate obiective de pe Valea Prahovei.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *