Catedrala Romano Catolica Sfanta Fecioara Maria din Iasi

Catedrala catolica “Sfanta Fecioara Maria Regina “este situata in centrul orasului Iasi, pe strada Stefan cel Mare, unde mai exista  biserica Trei Ierarhi si Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Actuala catedrala, din piatra, a fost construita in perioada 1782-1789. Incepand cu acea perioada a mai trecut prin cateva restaurari, in special dupa cutremurul din 1802 si dupa incendiul din 1827. Modificarile majore aduse cladiri au survenit atunci cand din initiativa Episcopului Iosif Salandri, al carui mormant se afla in biserica,  s-au executat lucrari de extindere si restaurare fiind pictat si interiorulde catre Giuseppe Carta din Palermo. Completare, au mai fost aduse si altare din marmura alba si icoane via crucis.

In prezent, langa biserica, a aparut o catedrala  finalizata in anul 2005 cu o constructie moderna avand o forma circulara, cu 24 de ogive si cu o cruce inalta de 10 m in varf, in partea centrala a cupolei. Catedrala are o cupola de tip calota, cu 24 de ferestre de tip ogival, ce se sprojina pe 4 stalpi. Biserica are vitralii asezate pe 3 registre reprezentand teme legate de creatie, alianta, sacramente si misterele Rozariului.

Dimensiunile catedralei sunt :

– diametruexterior 38m

– diametrul cupolei centrale 24 m

– inaltime interioara 11 m

– inaltime pana la baza crucii 26 m

– inaltime pana in varful crucii 36 m

Episcopia Romano-Catolica a luat hotararea sa construiasca o catedrala noua mai mare deoarece cea veche devenise neincapatoare, astfel incat sa poata participa mai multa lume al liturghiile religoase. Pana in decembrie 1989 acest proiect nu s-a putut realiza datorita opozitiei regimului comunist fata de biserica. Proiectul a inceput la 15 august 1990, in mijlocul curtii actuale a Episcopiei. Prefectura judetului Iasi a a oprit lucrarile depa cateva luni argumentand ca biserica este prea aproape de Bulevardul Stefan cel Mare si afecteaza astfel vizibilitatea cladirilor existente in zona respectiva.

Episcopia a stabilit o noua locatie tot in interiorul curtii, dar mai in spate. Noul proiect a fost realizat de arhitectul Gheorghe Heres. In august 1992 s-a inceput turnarea fundatieim iar in octombrie 1993 constructia ajunsese deja la cota zero. Incepand de atunci a fost amenajat subsolul cladirii pentru a se oficia liturghiile. Prima liturghie a fost celebrata la Craciunul anului 1993 in subsolul catedralei. Inaltarea lacasului a fost finalizata in iunie 1998, prilej cu care PS Petru Gherghel a hirotonit 12 preoti. In anii urmatori, s-au realizat lucrari la acoperis, la finisarea bisericii pe interior si exterior si al mobilare.

Intrarea in lacasul de cult se face prin partea de est, dar mai exista si o intrare secundara in partea de vest. De la intrare pana la altar este un covor din marmura de stele. In interior biserica are un spatiu central inconjurat de un hol semicircular. In spatiul central de la parter sunt dispuse 76 de banci si 4 confesionale de stejar, un baptisteriu pe partea dreapta, la mijloc, si un tabernacol in stanga. Pe balustrada balconului semicirculalar de la etaj sunt amplasate mozaicuri cu cele 15 opriri ale Caii Sfintei Cruci. Pe peretele altarului se afla o icoana din mozaic care o reprezinta pe Sfanta Feciaora Maria, Regina, incadrata de cate 2 mozaicuri care reprezinta scene din viata Sfintei Fecioare Maria. La baza mozaicului central se afla tabernacolul principal. De o parte sid e alta a altarului sunt dispuse pupitre de unde se citesc lecturile din Evanghelie. La etaj se afla balcoane pe intreg conturul, mai putin pe conturul altarului. In fata altarului se afla o orga clasica adusa din Germania, cu 3 manuale, un pedalier, 3882 de tuburi si 43 de registre. Biserica are si un demisol, folosit ca sala de conferinte, cateva sali de cateheza si grupuri sanitare in partea de sus a demisolului.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

One thought on “Catedrala Romano Catolica Sfanta Fecioara Maria din Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *