Cetatea Alba Iulia

In acelasi loc s-au mai aflat 2 fortificatii, una de pe timpul ocupatiei romane( numele cetatii era Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina) iar cea de a 2-a din Evul Mediu numita Cetatea Medievala Balgrad(secolele XVI-XVII).

Cetatea Alba Iulia a fost construita intre anii 1714-1739 dupa planurile arhitectului Giovani Morandi Visconti la ordinele lui Carol al VI-lea de Habsburg.
Cetatea are ziduri lungi de 12 kilometri si o suprafata de aproximativ 100 de hectare. Cetatea are sase porti : trei indreptate spre oras iar celelalte trei sunt indreptate spre campul de instructie din partea de vest. Zidurile sunt construite din caramida si piatra luata de la ruinele cetatii romane, avand la baza trei metri iar la varf 1,2 metri.

Stiul in care a fost construita aceasta fortificatie se numeste Vauban. Acesta isi trage numele de la arhitectul al carui proiect a fost folosit in constructia cetatii. Forma cetatii este una de de poligon, avand 7 colturi asemeni unei stele. Fiecarui colt i-a fost atribuit cate un bastion(Sf. Eugeniu, Sf. Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Elisabeta, Sf. Capistrano).

Astazi suprafata pe care se afla cetatea masoara 70 hectare, tinand cont ca aceasta suprafata este doar jumatate din cat ar fi trebuie sa masoare initial cetatea. Aceasta imensa constructie a fost ridicata de mii de sateni(iobagi) din zona, ei fiind siliti sa munceasca fara a avea nici un venit din acest lucru.

Din 2001 poarta 1 a intrat intr-un proces de restaurare care s-a finalizat in 2004

Prima poarta este asemenea unui arc de triumph, avand 3 intrari separate. Pe planul superior al portii se afla 3 statui. Daca le luam de la stanga la dreapta ele fiind: Zeita Venus, stema Austriei avand ca reprezentat un vultur bicefal cu o sabie si un sceptru, iar ultima statuie il infatiseaza pe zeul Marte. Basoreliefurile ce sunt sculptate pe partea exterioara a portii prezinta scene din mitologia antica.

Poarta a II-a cetatii a fost refacuta in anul 2009 dupa ce a fost distrusa in totalitate la inceputul secolului XX. Ea a fost construita cu ajutorul fotografiilor mai vechi pornind de la cele doua ziduri laterale, avand fiecare cate doua ghiulele deasupra.

Poarta a III-a este cea mai impunatoare dintre toate cele patru porti fiind construita in stil baroc. Ea este comparata cu un arc de triumf, avand tot 3 intrari ca si prima poarta, ea face intrarea propriun-zisa in fort si se afla in zona unde monumentele istorice au ponderea cea mai mare. Statuia maiestuoasa ce se afla deasupra portii apartine imparatului Carol al VI-lea, el poruncind ca cetatea sa fie construita iar in acest fel, constructia ii poarta numele.

Poarta cu numarul patru incheie astfel categoria monumentelor importante din interiorul cetatii Alba- Iulia. Locatia ei este in mijlocul a doua mari catedrale si anume cea ortodoxa a Incoronarii si cea romano-catolica Sf. Mihail. Aceasta poarta ofera iesire spre Platoul Romanilor.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *