Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea Sucevei a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre Petru I Musat si a fost fortificata in secolul al XV-lea de catre Stefan cel Mare
Aceasta a fost inclusa pe lista monumentelor intorice din judetul Suceava din anul 2004. Este situata la marginea de est a orasului Suceava, cetatea a fost distrusa in secolul al XVII-lea de catre Dumitrascu Cantacuzino si a fost restaurata iar in prezent este un frumos si vizitat obiectiv turistic din Suceava.

Construita strategic pe un platou situate la 70 metrii inaltime fata de lunca Sucevei, de aici se poate vedea intreaga vale.
Cetatea este formata din mai multe elemente componente. Intre cetate si restul platoului se afla un sant de aparare ,in cetate se patrundea printr-un pod de acces cu o parte fixa si una mobila care se putea ridica in caz de primejdie dar odata trecut exista o capcana in care puteau cadea vizitatorii nepoftiti.

Aceasta cetate face parte dintr-un sistem amplu de fortificatii construit in Moldova spre sfarsitul secolului XiV pe cand imperiul ottoman tindea sa fie un pericol iminent pentru toti locuitorii acestor zone. Acest sistem de fortificatii avea mai multe elemente precum curti domnesti, cetati de importanta strategica, precum si manastiri cu ziduri inalte, ele fiind construite in scop de aparare cu ziduri inalte de piatra sau santuri adanci.

Petru Musat I a construit aceasta fortificatie pentru a-I servii drept resedinta. Aceasta avea forma unui patrulater regulat cu laturile opuse avand lungimi egale cu lungimi ale zidurilor de 36 respectiv 40 metri. In fiecare colt al cetatii cat si in mijlocul zidurilor sunt dispuse bastioane defensive avand o latura de 4 m.

In vara anului 1476 in timpul domniei lui Stefan Cel Mare cetatea a fost atacata de catre turci dar ostenii aflati in cetate s-au aparat eroic impotriva ostilor otomane dar avand destul de multe pagube. Atunci armata otomana a fost nevoita sa se retraga, dar asediul a demonstrate ca cetatea nu este invulnerabila. Totusi cetatea a ramas in istorica ca fiind necucerita.

Stefan cel mare a pus dregatori domnesti o garizoana de parcalabi care din a doua jumatate a secolului al XV-lea au luat numele de portari ai Sucevei. Anul 1538 a fost unul negru daca putem sa spunem asa pentru Cetatea de Scaun a Sucevei deoarece oastea otomana formata din aproximativ 150.000-200.000 soldati condusa de Soliman I, invadeaza Moldova pentru a o ocupa. Tot in acelasi timp tatarii ataca din partea de Est a Moldovei iar armata Tarii Romanesti plus cea a Ungariei ataca din partea de Vest. In aceste conditii Petru Rares( domnitorul din acea perioada) fuge in Transilvania, iar la 14 septembrie 1538 cu ajutorul boierilor nemultumiti de politica purtata de domnitor preda cetatea sultanului fara nici cea mai mica rezistenta.

De retinut este faptul ca este de preferat sa fie numite aceasta cetatea “Cetatea de Scaun a Sucevei” pentru ca in Suceava exista doua cetatisi anume Cetatea de Scaun si Cetatea de Apus sau Cetatea Scheia, ambele fiind construite de catre Petru I Musat.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *