Cetatea Poienari

Ruinele cetatii Poienari se gasesc in sectorul central al carpatilor Meridionali, in Muntii Fagarasului. Acest lant muntos are o dispunere asimetrica, linear: creasta inalta, in nodrul careia se intinde Tara Fagarasului, dublata spre sud de o culme paralela, mai scunda.

Creasta impresioneaza prin masivitate si prin inaltimea varfurilor care depasesc 2400 m. La sudul ei se desfasoara Depresiunea Lovistei, care o separa de culmea paralela formata din mici massive, despartite intre ele de cunoscute rauri. Dinspre vest catre est se intalnescu urmatoarele massive: Cozia (1677), incadrat de raurile Olt si Topolog; Frunti(1506m), incadrat de raurile Topolog si Arges; Ghitu(1622m), incadrat in raurile Arges si Valsan.

Peisajul versantului sudic al Muntilor Fagarasului are o frumusete de neasemuit. Calatorul poate admira locurile mergand pe drumurile din lungul vailor, dintre care se detaseaza prin pitoresc aceea a raului Arges, urmarit de o sosea moderna numita Transfagarasan.

Legendele tesute in jurul cetatii Poienari, frumusetea si bogatia cadrului natural care o inconjoara, ele singure un indemn la drumetie, genereaza o legitima intrebare:

Cum se poate ajunge la ruinele ramase din fortareata construita din porunca lui Vlad Tepes?

Una din variante daca nu aveti ar fi oferita de calea ferata care leaga orasul Pitesti de statia terminus, orasul Curtea de Arges(38 km nord). De acolo , cu autobuzul cursa locala, se poate ajunge in satul Capataneni(25 km nord de Curtea de Arges) in apropierea caruia se afla vestigiile cetatii Poienari.

Din dreptul casutelor argesene se vad clar ruinele cetatii situate pe un mic platou separate de culmea Muntelui Cetatea printr-o prapastie, folosita ingenious de constructori ca sant de aparare. Aceasta tehnica defensiva aduce aminte de cetatile transilvanene in secolele al XIII-lea si al XIV-lea unde taieturile natural in sol au fost bine exploatate pentru separarea incintelor de restul platoului, ca in cazul fortificatiilor de la Tauti, Piatra Craivii, Coltesti, Bologa, Feldioara etc.

Planul cetatii Poienari, asa cum apare azi, in urma dezvelirii tuturor ruinelor fortificatiilor de catre cercetatorii Directiei Monumentelor Istorice, are o forma alungita, neputandu-se apropia de nici o figura geometrica. Aceasta structura se datoreaza inaltarii zidurilor incintei pe marginile platoului, ele fiind anrocate direct din stanca, chiar in locurile de unde pornesc pantele abrupt ale muntelui. Latura de vest, aparuta in plenitudinea sa in fata vizitatorului, avand in lungime de circa 14 m, lasa sa se vada practicata in ea deschiderea singurei porti de intrare in cetate. In zidul ruinat, din piatra se mai disting urmele locurilor unde era prinsa puntea mobile, cu rol de poarta. Intrarea este flancata catre NV spre stanga, de un turn interior, cu planul patrulater cu ziduri din piatra cu contraforturi, iar catre SV, spre dreapta de un bastion exterior, cu planul semicircular, ale carui urme se mai disting greu de specialisti. Se pare ca acest bastion s-a prabusit la o data neprecizata, datorita unui cutremur, in acelasi timp cu stanga care-l sustinea.

Imediat ce se trece de intrarea cetatii, se patrunde intr-un corridor in panta lina cu lungimea de circa 30m, flancat catre N, spre stanga, de zidul turnului de plan patrulater, continuat de un zid, median, construit in partea inferioara din piatra sic ea superioara din caramida, iar catre suds pre dreapta, de latura meridionala a incintei. Culoarul, cu o largime de circa 2.4 m la intrare se ingusteazain partea central ajungand la circa 1.6m pentru a se largi din nou la iesirea catre central cetatii, unde masoara peste 3 m.Structura culoarului arata ca el avea destinatia unei capcane pentru atacatori, in special in prima lui parte, d ela intrare pana la punctual de ingustare maxima, portiune numita zwinger. Acolo dusmanii cetatii erau supusi tirului aparatorilor aflati in flancuri in turnul de plan patrulater si in bastionul de plan semicircular, inaintarea lor fiind, teoretic, imposibila. In interiorul cetatii se disting urmele unei constructii din blocuri de calcar ingrijit fatuite.

Turistul care ajunge in fata cetatii Poienari simte nevoia unei bine meritate odihne deoarece treptele lasate in urma sunt numeroase. Poposind in preajma micii casute argesene, vizitatorul se poate familiarize cu fortificatiile daca priveste panoul cu planul cetatii a carei ruina maiestuoasa se profileaza in imediata apropiere.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *