Cetatea Sighisoara

Cetatea a fost infiintata in secolul XII de catre locuitorii de origine germana numiti si sasi. Ei s-au stability aici fiind invitati de catre regele ungurilor Gheza al II-lea. Denumirea initiala a cetatii a fost de Castrum Sex si ea ocupa doar partea de sus a Dealului Cetatii.

Avand un sistem de aparare superior fata de alte cetati din Transilvania a facut-o sa fie cea mai greu de cucerit cetate de pe acele meleaguri.

Cetatea Sighisoara este atestata documentar inca din anul 1298, ea este singura cetate locuita din Romania si este considerata una dintre cele mai frumoase din Europa. Cetatea face parte din cele sapte cetati medievale sasesti ale Transilvaniei. Localitatea Sighisoara a fost intemeiata in
sec al XII lea.

Ca amplasare cetatea se afla la pe o coasta de deal lunga de 850 m, aflata pe malul de sud al raului Tarnava Mare, si se imparte pe doua terase si anume, terasa de jos unde se afla Dealul Cetatii avand o altitudine de aproximativ 350 metri si terasa de sus unde se afla Dealul Scolii situate la o altitudine de aproximativ 429 metri.

Aici, vara, se desfasoara diverse evenimente culturale printre care si Festivalul de Arta Medievala care dureaza trei zile,

Cetatea este imprejmuita de un zid de 930 metri, avand o inaltime initiala de 4 metri dar din cauza primejdiilor zidul poate atinge in unele locuri si 14 metri. Acest zid a fost construit pentru aparare impotriva oricarui inamic dar cu precadere ca aparare impotriva ostilor otomane. Ca orice zid medieval acesta era aparat de turnuri, 14 la numar, iar la momentul actual doar 9 mai stau in picioare. Pe langa rolul de aparare turnurile mai erau folosit ca si sedii pentru breslele de mestesugari. Denumirile turnurilor sunt date in mare parte de breasla ce isi avea sediul acolo, ele numindu-se: Turnul cu ceas, turnul tabacarilor, al croitorilor, al fierarilor, al cojocarilor, al cizmarilor, al macelarilor, al franghierilor, al cositorarilor. Turnurile ce nu se mai gasesc in ziua de astazi aveau urmatoarele denumiri: Turnul tesarilor, lacatusilor, al dogarilor si cel al barbierilor.

Cel mai inalt dintre toate turnurile este Turnul cu Ceas avand o inaltime de 64 metri si este adesea asemanat cu simbolul acestei cetati. Pozitia sa este una strategica deoarce turnul este situate pe partea de est a cetatii, fiind apropiat de intrarea in cetate pe care o apara. Turnul mai este faimos pentru figurinele in stil baroc ce indica momentul zile dar si pe ce al saptamanii.

Aici se afla si casa in care tatal lui Vlad Tepes a trait( Vlad Dracul- nume dat de catre ordinul dragonului). Aici se speculeaza ca voievodul s-ar fi nascut, dar nu exista vreo dovada in acest sens.

in timpul festivalului oamenii circula pe strazile cetatii imbracati in haine ce amintesc de timpurile medievale.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *