Cheile Turzii

Cheile Turzii ,situate in muntii Apuseni, judetul Cluj de-a lungul vaii Hasdate alcătuiesc o rezervație naturala mixta ,protejata si de mare de interes național. Cheile Turzii o lungime de 1.300 metri iar peretii au o inaltime de până la 200 metri. Ele ocupă o suprafață de 324 hectare formandu-se prin erodarea rocii de calcar jurasic de către raul Hasdate.

In Cheile Turzii gasim un peisaj de o rară sălbăticie precum: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, valcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Fauna si flora din Cheile Turzii Contine peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi unele reprezentând elemente foarte rare ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă, fluturașul de stâncă.

Trasee de acces în Cheile Turzii:
Cheile Turzii sunt unele dintre cele mai vizitate chei din tara noastra asta datorita peisajului pe care il poate oferi si datorita diversitatii atat din punct de vedere al terenului cat si al naturii. Exista mai multe posibilitati de a avea acces la cheile turzii:
1. De pe DN75, cu ramificaţie spre Cheia, spre o carieră de calcar.
2. De pe E60 (DN81) spre localitatea Tureni, până în satul Petreşti, situat în partea de vest a cheilor.

Cheile Turzii se întind dealungul pârâului Haşdate pe o lungime de 3.5 km, cu pereti înalţi si abrupţi, turnuri, contraforturi, platouri carstice şi peşteri.

Peisajul este unul de vis, un peisaj care putem spune ca comprima toate caracteristicile unui astfel de relief si care iti ofera posibilitatea de a experimenta atat partea sportiva pentru impatimitii sportului extrem cat si pentru doritorii de drumetii.
Pe versantul drept se află 17 iar pe versantul stâng 5 peşteri. Dacă străbatem cheile din aval spre amonte ne întâmpină panorama peretelui stâng, dominată de Turnul Galben. Pe versantul opus pot fi admiraţi Pereţii cu Trepte, cu cel mai mare grohotiş la bază: Grohota Pădurii.

Aproape toate pesterile se pot vizita, chiar daca nu putem spune ca sunt amenajate pentru astfel de drumetii.
Este îndrăgit de alpinişti Peretele Uriaş, înalt de peste 200 m, alături de alte trasee importante. Arheologii în peşterile din chei au descoperit urmele adăposturilor omeneşti şi de animale. Săpăturile au scos la iveală resturi de mamifere din epoca cuprului, bronzului şi fierului. Cheile Turzii a dobândit, în anul 1938, statutul de rezervaţie naturală, şi este inclusă şi în listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai importante monumente ale naturii din lume.

Dupa cum am precizat si mai sus in zona se gasesc o serie variata de specii de animale dar dintre toate va trebui sa aveti grija si la vipere. Sunt multe locuri in care acesti serpi se pot intalni, asa ca dorim sa va atentionam sa aveti mare grija in caz ca mergeti la drumetii si sa nu va abateti de la poteci! Toxicitatea veninului este relativ scăzută în comparaţie cu alte specii de viperă din lume dar e mai bine sa evitati neplacerile unei muscaturi.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *