Copenhaga

Dupa cum bine stiti, Copenhaga este capitala Danemarcei si este cunoscut ca fiind un „paradis al nordului”, un loc linistit unde domina frumsetea si optimismul. In acest moment traiesc peste 1.8 milioane de suflete in acest oras, considerat ca fiind poate cel mai curat al lumii.

De la inceputurile sale cand Copenhaga era doar un satuc de care nimeni nu auzise, pana la pozitia de mareata capitala a Imperiului Danez sau la pozitia actuala in care este unul dintre orasele cele mai cunoscute din Europa, Copenhaga este unul dintre cele mai mari orase ale Scandinaviei iar istoria sa strabate multe secole. Actualul monarh, Regina Margareta a II-a isi cunoaste stramosii inca din vremurile vikingilor, ceea ce face din Danemarca, cel mai vechi regat din intreaga lume. Printre stradute intortocheate, piete si cladiri vechi, istoria orasului Copenhaga continua sa fie scrisa pana in zilele noastre.

Copenhaga este un oras curat, colorat si chiar mai frumos decat in fotografii. Cu toate ca este bogat in patrimoniu, cu arhitectura datand din perioada medievala, in acelasi timp, design-ul danez se afla printre liderii moderni. De la abundenta biciclistilor pana la multitudinea barcilor din porturi, Copenhaga se scurge cu nenumarate forme de farmec idilic.

Lista frumoaselor atractii si obiective turistice in Copenhaga:

  1. Palatul Christiansborg

Christianshavn, fost port principal al orasului merita vizitat deoarece acesta a reprezentat centrul comercial al orasului pana in jurul anului 1920, cand un port mai modern a fost construit putin mai departe. Pe masura ce economia portului s-a prabusit, Christianshavn a devenit o zona care nu prea mai era dorita. Dar, asa cum lucrurile rezulta de obicei, preturile ieftine au atras turisti de tot felul iar locul a devenit iar in voga. Asadar, aceste depozite vechi s-au transformat in apartamente scumpe si zona a inflorit din nou. Indiferent de istorie, Christianshavn este un loc fermecator, mai putin aglomerat decat Nyhavn. Una din principalele atractii din Christianshavn care merita vizitata este Biserica Mantuitorului Nostru, renumita pentru turla helix. Aici puteti urca pentru a experimenta unele dintre cele mai bune privelisti asupra orasului Copenhaga.

  • Gradinile Tivoli

Este un parc de distractie din Copenhaga si al doilea cel mai vechi parc de acest fel din lume, dupa Dyrehavsbakken din Klampenborg, Danemarca. Deschis in 1843, Tivoli a fost mereu un loc de distractie, amuzament si destindere pentru locuitorii capitalei daneze, pentru scandinavi in general, dar si pentru turistii care vizitau aceasta atractie din Copenhaga. Gradinile Tivoli sunt situate chiar in fata Garii Centrale, o locatie convenabila pentru toti vizitatorii sai. Se spune ca multe persoane cunoscute au vizitat acest parc tematic, asa cum este Hans Christian Andersen si Walt Disney, fiind mereu inspirati de povestea, decorul si magia acestui spatiu minunat. Tivoli este cunoscut pentru roller-coaster-ul sau de lemn Rutschebanen, cel mai vechi de acest fel din lume, creat in 1914 si functional pana in prezent.

  • Canalul Nyhavn

Canalul Nyhavn si cladirile colorate din jurul acestuia sunt una dintre cele mai populare atractii din Copenhaga, un loc de interes pentru turisti si de relaxare pentru localnici, dar si oaspetii orasului. Anterior, Nyhavn era un port comercial, unde ancorau zilnic corabii din toata lumea pentru schimburi si vanzari. Portul a fost construit de Regele Christian al V-lea al Danemarcei in perioada 1670-1675, facilitand astfel accesul pescarilor si a comerciantilor spre Piata Regelui. In schimb, astazi, canalul Nyhavn nu mai serveste drept port, ci o zona de distractie si relaxare, atragand turisti din toata lumea prin casele sale colorate, restaurantele elegante si locuinte in care a stat Hans Christian Andersen.

  • Palatul Amalienborg

 Este casa familiei regale daneze si include 4 cladiri identice situate in jurul unei curti, care gazduieste in centrul sau monumentul Regelui Frederick al V-lea. Cele 4 cladiri identice, erau ornamentate diferit in interiorul sau, fiind destinate locuirii a 4 familii nobile, insa in 1794, cand Palatul Christiansborg a ars, familia regala a ramas fara casa, mutandu-se imediat in Palatul Amalienborg. Astfel, pe parcursul secolelor, constructia a gazduit diverse familii regale care conducea Danemarca.

  • Castelul Rosenborg

Castelul Rosenborg este o constructie renascentista, construita cu scopul de a servi drept resedinta de vara pentru familia regala. In 1606, Regele Christian al IV comanda constructia unui palat de vara, care se transforma intr-un castel in toata firea, pe parcursul celor 28 ani de constructie, devenind preferatul castel al Regelui Danemarcei. Castelul este ridicat in stil renascentist olandez, popular printre constructiile daneze ale acelei perioade. Castelul impresioneaza prin arhitectura sa exterioara, dar si incaperile ornamentate luxos, care pot fi vizitate printr-un tur ghidat al Castelului Rosenborg. De asemenea, in cadrul unei vizite in Castel aveti ocazia sa admirati operele regale de arta, colectia de obiecte din sticla venetiana, tapiseriile de pe peretii salilor, coroane si bijuterii ale regilor si reginelor, dar si alte obiecte pretioase ale familiilor regale.

  • Stroget

Este o zona pietonala din centrul orasului, o atractie turistica din Copenhaga si un loc de intalnire pentru localnici. Aceasta este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai lungi strazi pietonale de shopping din Europa si reprezinta un amalgam de buticuri, magazine, restaurante si hoteluri. Stroget uneste doua dintre cele mai importante spatii publice din capitala daneza – Piata Regelui si Piata Primariei, formand o promenada de peste un km plina de galerii, teatre, magazine pentru shopping, restaurante si institutii culturale. De asemenea, artisti stradali creeaza o atmosfera romantica si moderna, de care va puteti bucura cu o plimbare sau o ora de relaxare la terasele cochete din aceasta zona. Cladirile care marginesc strada sunt de o frumusete rara, asa ca nu ratati sa ridicati capul pentru a observa fatada acestora, sculpturile si elementele decorative de pe aceste constructii.

  • Glyptotek

Reprezinta un muzeu de arta din Copenhaga, construit in jurul colectiei personale ale lui Carl Jacobsen, fiul fondatorului Fabricii de bere Carlsberg. Initiat la inceput ca un muzeul de sculpturi, acesta s-a dezvoltat pe parcursul mai multor secole, devenind un Muzeu de Arta cu expozitii impresionante de diverse forme ale artei. Astfel, in cadrul Glyptotek puteti admira sculpturi antice din Egypt, Roma si Grecia, lucrari moderne, semnate de Auguste Rodin, picturi ale impresionistilor francezi si post-impresionistilor, opere ale artistilor danezi din perioada Epocii de Aur a picturii daneze. In acest sens, nu ratati sa vizitati muzeul pentru a admira opere de arta a lui Monet, Renoir, Degas, Cezanne, van Gogh, Gauguin, sculpturi de Degas. Glyptotek acopera o perioada de peste 6000 de ani ale artei si culturii din mai multe colturi ale lumii.

Vezi mai multe destinatii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.