Descopera Moldova si Bucovina

Pentru cei care nu au ajuns inca in Bucovina si in Moldova, inca nu este prea tarziu. O excursie de cateva zile in ambele provincii ar trebui sa fie suficient pentru a te bucura de cateva dintre principalele atractii turistice pe care ele le pun la dispozitia ta.

Voronet

Ajuns in Bucovina, una dintre cele mai renumite si populare localitati este Voronet. Aici va trebui neaparat sa vizitezi Manastirea Voronet, fiind una dintre cele mai importante din localitate.

In Voronet te vei bucura sa fii inconjurat de oameni care isi respecta traditiile si obieciurile. In acest sens ei au chiar si un muzeu, fiind vorba despre Muzeul Obieceiurilor Populare Bucovina. Este singurul muzeu care a reusit prin mijloace muzeotehnice sa creeze o atmosfera traditionala potrivita pentru orice popor, etnie si chiar natiune. Este muzeul care a reusit sa aduca traditia populara mai aproape. Vizitand acest muzeu vei reusi sa intri in lumea satului din Bucovina, fiind cate o traditie speciala pentru fiecare sarbatoare. Mentionand cateva sarbatori care au traditii speciale si specifice sunt Sfantul Andrei, Craciunul, Anul Nou, Boboteaza, Sarbatorile Pascale, Sanzienele si altele. In interiorul muzeului se afla si o galerie de arta, „George Cotos”.

Mina de sare Cacica este frecventata atat pentru semnificatiile istorice, cat si pentru beneficiile pe care le are. In interiorul ei este o Capela romano-catolica. Ea a fost construita pentru ca minerii dupa ce isi terminau programul de munca sa aiba unde sa se roage. Capela are 25 de metri lungime. In fiecare an in data de 4 decembrie vin preoti catolici, ortodocsi si greco-catolici pentru celebrarea Tedeumului, iar copii desfasoara spectacole in costume populare. Capela ortodoxa se afla la 35 de metri adancime. In interiorul minei se afla si Lacul Sarat, fiind un lac artificial cu o adancime de 35 de metri. Sala de dans se afla la 37 de metri si aici se organizau baluri, spectacole si intalniri festive.  

Nu trebuie sa iti faci griji ca daca vei merge iarna in Voronet nu vei avea activitate, pentru ca partia Soimul va fi deschisa si te va astepta sa te distrezi incercand sau exersand diferite sporturi de iarna. Aici exista partie si pentru incepatori, cat si pentru profesionisti.

Manastirea Voronet

Dupa cum am mentionat, Manastirea Voronet este una dintre cele mai importante si interesante atractii turistice din Bucovina. Ea se afla in localitatea Voronet, fiind la 36 de km de Suceava si la 4 km de Gura Humorului. Ea se afla intr-o padure, unde se imbina foarte bine cu verdele naturii. Manastirea Voronet este una dintre cele mai pretioase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. Ea a fost construita intr-un timp foarte scurt pentru acea vreme, in doar 4 luni jumatate. Exista putine manastiri ce pot fi considerate monumente de arhitectura religioasa, iar ea face parte dintre ele.

Arhitectura manastirii impresioneaza, chiar daca nu este o manastire atat de mare, este una foarte frumoasa. Are turla cu bolta moldoveneasca. Ultimul element adaugat a fost un pridvor inchis, unde pe perete s-a putut picta, deci stilul este similar cu cel pictat si pe peretii exteriori.  

Ceea ce este impresionant este ca majoritatea picturilor dateaza inca de pe vremea lui Stefan cel Mare. Unele dintre cele mai importante si rasunatoare picturi din altar sunt Cina cea de Taina, Impartasirea Apostolilor, Spalarea picioarelor. In exterior, picturile sunt inca de pe vremea lui Petru Rares. Aceste picturi alcatuiesc cel mai reusit ansamblu al artei moldovenesti.

Pe fresce sunt pictate personaje biblice care par atat de reale, naturale, foarte apropiate de realitate. Frescele in sine au culori diferite, dar sunt apropiate de culorile naturii si predomina verdele si albastru.

La Manastirea Voronet pictura se poate interpreta ca fiind o rugaciune pentru salvarea Tarii Moldovei. Dar, pe langa picturi si arhitectura, aceasta mananstire mai ascunde si cateva elemente reprezentative pentru arta medievala, precum lespezi funerare, strane, sculpturi in lemn, broderii mari si multe altele.

Manastirea Voronet este una dintre manastirile de unde calugarii au trebuit sa plece dupa ce Moldova a devenit parte a Imperiului Austriac, iar chiliile lor sunt ruine.

Gura Humorului

Gura Humorului este un alt oras important din Suceava, iar Manastirea Voronet se afla la aproximativ 5-10 minute de mers pe jos.  Este un oras cunoscut pentru faimoasele trasee montane pe care le are. Astfel ca, daca esti un pasionat de drumetii, poti sa iti rezervi o zi in care sa urci pana pe Varful Magura. Nu iti trebuie o conditie fizica excelenta, pentru ca este un traseu usor, iar ca durata, traseul poate fi parcurs in aproximativ 2 ore sau chiar 2 ore jumatate. Chiar daca este un traseu usor este recomandat sa ai echipamentul sportiv necesar, suficienta apa si mancare pentru a-ti da energie.

Daca esti pasionat de inot, bachet, fotbal sau chiar si patinaj, Complexul Arinis este o alegere ideala de petrecere a timpului liber. Are o piscina acoperita care poate fi folosita pentru antrenamente olimpice, are 2 bazine exterioare pentru inot, unul pentru copii si unul pentru adulti. Langa piscine se afla o sala de sport modern amenajata, are un pationar care se poate utiliza chiar si vara. In interiorul salii se pot juca diferite jocuri cu mingea precum volei, tenis de camp, fotbal, baschet, handbal.

Daca iti doresti putina miscare, iti plac provocarile si esti dornic de a-ti depasi limitele Parcul Aventura este o alegere ideala pentru tine. Exista trasee atat pentru copii, cat si pentru adulti. Este aproape de Complexul Arinis si desi nu are o suprafata atat de mare, este foarte bine organizat si structurat. Parcul are 8 trasee cu grade diferite de dificultate si pot fi incercate de catre oricine. Pentru cei care nu prefera acest tip de activitate, pot sa se distreze la pista de mini golf.

Manastirea Durau

Ne mutam putin in Moldova, care este si ea zona in care nu te vei plictisi. La fel ca si la in Bucovina, si Moldova este o zona in care manastirile impresionante reprezinta o atractie turistica foarte importanta. Daca la Bucovina una dintre cele mai spectaculoase manastiri este Voronet, in Moldova trebuie sa mergi sa vezi Manastirea Durau. Ea este o manastire ortodoxa de calugarite si se afla in comuna cu acelasi nume in judetul Neamt. Totusi, nu este o manastire atat de veche ca si Voronet, ea a fost construita in secolele XIX- XX. Ea a fost inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Neamt, alaturi de alte 6 obiective importante din judet. Numele manastiri este inspirat de la Cascada Duruitoare langa care se afla. Manastirea se afla langa ruinele Palatului Cnejilor de unde se poate admira Cheahlaul.

Manastirea a fost construita pe locul unui Schit de maici infiintat in secolul XVII.  Manastirea Durau a fost infiintata in anul 1779, apoi monahiile s-au retras in Poiana Varatec, unde s-a intemeiat Manastirea cu acelasi nume.

Chiar daca nu este o manastire atat de veche, ea a avut nevoie de unele restaurari, pentru ca fiind o biserica din lemn s-a deteriorat in timp.

In anul 1853 pridvorul alaturi de catapeteasma din lemn de tei au fost pictate in ulei.

Cu toate acestea, nu a fost totul roz referitor la functionarea acestei manastiri si in anul 1959 a fost desfiintata, iar ea a devenit biserica de parohie. In 1972 s-a infiintat aici un schit de calugari, dar in 1977 s-au desfiintat majoritatea chiliilor monahale din zona. Astfel ca, in 1991 schitul de calugari a fost transformat in manastire de maici, ramanand asa pana in prezent.

Galati

In Moldova un alt judet care merita a fi vizitat este Galati. Este un judet care are foarte multe de oferit, iar o principala atractie turistica este Faleza Dunarii. Este o zona care este frecventata nu doar de catre turistici, dar si de catre locuitori, fiind o zona foarte placuta pentru o plimbare. Aici se pot organiza si diferite evenimente. Faleza are 4 km si este potrivita chiar si pentru jogging.

Daca ai venit sa vezi Faleza Dunarii, esti in apropiere de Complexul Muzeal Stiintele ale Naturii. In acest complex sunt cuprinse o gradina botanica, un acvariu, un planetariu, dar si o gradina zoologica. Aici se desfasoara diferite expozitii.

Chiar daca gradina zoologica se afla incinta Complexului Muzeal, intrarea se face in alta parte. Aici vei vedea diferite specii de animale, de pasari. Gradina zoologica se afla in padurea Garboavele.

Gara Fluviala este o cladire foarte interesanta din acest judet, fiind prima cladire care s-a construit cu ajutorul un schelet de beton armat. Scopul construtiei acestei cladiri era de a gazdui birourile legate de transportul fluvial, dar deservea si ca sala de asteptare pentru calatori. El a fost inchis, iar in prezent aici se afla diferite institutii ale judetului.

Pentru a vedea urmele romanilor poti merge la Castrul Roman Tighirna-Barbosi. Aici se considera ca ar fi fost o cetate dacica in care au trait romanii. Pe acest teritoriu au mai fost descoperite monede din perioara in care a dominat Traian, Antonius Pius si Filip Arabul. Din pacate, locul nu este amenajat si a fost inchis, deci in prezent se afla in paragina.

Lacul Brates este unul dintre cele mai mari lacuri din Romania, avand o suprafata de 24 de km si se spune ca el a facut parte dintr-o delta mica a Prutului. Este un lac frecventat de catre cei pasionati de pescuit.

Prin urmare, Bucovina si Moldova sunt zone foarte frumoase din Romania, cu o istorie foarte bogata si interesanta, iar aceste atractii turistice merita a fi vizitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *