Judetele impresionante ale Romaniei

Chiar daca din ce in ce mai multi romani sunt tentati spre a pleca in alte tari in vacante, pandemia ne-a pus in situatia de a alege sa ramanem in Romania din cauza incertitudinii crescute. Cu toate acestea, Romania are foarte multe locuri frumoase pe care ar trebui sa le vizitam. Chiar daca nu vei alege sa iti petreci intregul concediu in Romania, macar intr-o mini-vacanta ar trebuie sa mergi sa vizitezi obiectivele turistice pe care le voi prezenta mai jos.

Buzau

Un prim judet pe care ar trebui sa il vizitezi este Buzaul. Desi foarte putini romani sunt tentati sa viziteze acest judet, el are foarte multe de aratat.

Principala atractie a judetului este barajul Siriu si lacul Siriu. Este un lac artificial de acumulare, dar se intinde pe o suprafata mare, ceea ce il face sa arate spectaculos. Cei care sunt pasionati de pescuit, pot sa isi incerce norocul de a prinde vreun peste de pe mal.

Alta splendoare a Buzaului este Cascada Casoca. Daca ai fost sa vezi barajul si lacul Siriu, trebue sa stii ca pe un drum forestier se afla cascada care este uimitoare atat iarna, cat si vara. Cascada are o cadere intr-un bazin de 8 metri.

Buzaul este renumit pentru Vulcanii Norosi. Poti sa mergi acolo chiar si intr-un weekend, dar trebuie sa ai in vedere faptul ca daca va ploua nu vei putea intra. Fiecare vulcan noroios are alta constructie, arata altfel, pentru ca fiecare are alta particularitate a noroiului. Rezervatia Vulcanilor Noroiosi nu este protejata, ceea ce face ca aceasta zona sa fie vanata de benzinarii datorita gazelor care fac ca vulcanii sa functioneze. Asta inseamna ca trebuie sa ii vizitezi cat vor mai fi.

Si in Buzau exista un loc unde vei putea vedea Trovantii. Ei s-au format prin depunderea straturilor de nisip, iar cativa centimetri de nisip se depun in mii de ani. Dupa ce au fost dezgropati din nisip cresterea lor se opreste. Ei au forme foarte ciudate, dar interesante.

Lacul Vulturilor este un lac foarte impresionant despre care se spune ca este un lac fara fund.

Un fenomen natural produs de gazele care ies prin crapaturile scoartei este focul viu. Astfel ca el se aprinde fara mana omului, desi sunt cazuri in care le mai aprind oamenii daca el se stinge.

Cele mai multe asezari rupestre se vor gasi in Buzau. Pentru a le putea vedea va trebui sa te asiguri ca vei fi pregatit pentru un traseu de aproximativ 4 ore in care vei vedea chili sapate de prin secolele III- IV.

Covansa

Covasna este un judet unde vei putea realiza diferite activitati si unde vei putea vedea foarte multe locuri interesante.

Pentru cei care vor sa se relaxeze si sa se trateze, Baile Balvanyos reprezinta o atractie turistica foarte importanta. Este o statiune balneoclimatica. Acolo vei putea intalni izvoare minerale si exista emanatii post-vulcanice, acestea fiind potrivite pentru boli cardiovasculare, afectiuni stomacale si intestinale.

Pentru cei care vor sa petreaca un weekend in natura si in liniste, pot sa mearga pana la lacul Moacsa, fiind unul frecventat adesea de covasneni si de brasoveni. Aici vei putea pescui, inota, te vei putea relaxa, vei putea sta la picnic si vei putea realiaza alte activitati recreative.

Desi mocanita este un simbol al Transilvaniei si Maramuresului si in Covasna vei intalni o mocanita gata sa te plimbe pe 2 trasee la alegere.

Vulcanul Dracului sau Balta Dracului se afla in centru orasului Covasna, el este inactiv, dar inca emite dioxid de carbon sub forma de mofete.

Valea Zanelor este o zona foarte speciala unde vei putea vedea Planul Inclinat, fiind un element tehnic unic in Europa, cascada Siclau, care chiar daca nu este atat de inalta este impresionanta.

Vei putea vizita Cheile Varghisului, acestea fiind niste calcare mezozoice in care s-a sapat. Va trebui sa treci peste niste poduri care se vor misca, ele fiind calea de trecere peste pesteri. Nu toate pesterile sunt semnalizate prin indicatoare, ceea ce va face mai dificila gasirea anumitor pesteri, precum cea a Tatarilor care este cea mai interesanta.

In Covasna vei avea oportunitatea de a vizita multe cetati si conace, iar una dintre cele mai frumoase pe care trebuie sa o vizitezi este Cetatea Miske. Ea este aproape de centrul orasului. Cetatea are o legenda care spune ca in interiorul ei a locuit Ileana Cosanzeana. Nu exista panouri informative despre cetate, ceea ce face ca istoria ei sa ramana un mister.

Mehedinti

Judetul Mehendinti este unul foarte impresionant din Romania, avand foarte multe locuri unice din tara.

Parcul National Portile de Fier este unul dintre cele mai mari parcuri de acest fel din tara si uneste 18 rezervatii. Pe parcursul anumitor trasee montane vei putea admira acest parc si lacul de acumulare Portile de Fier I. Megaconstructiile hidrocentralei Portile de Fier I si II sunt exploatate de romani alaturi de sarbi.

Podul lui Dumnezeu este al treilea pod natural din lume, celelalte 2 gasindu-se in America si Franta. Podul are 13 metri intaltime si 30 de metri lungime. El a fost creat prin prabusirea peretelui Pesterii Ponoare.

Cazanele Dunarii, cele Mari si Mici reprezinta cea mai importanta si impresionanta parte din Defileul Dunarii. Zona a fost declarata rezervatia naturala, aici traiesc multe plante si animale ocrotite de lege. Atunci cand apa Dunarii scade, se pot vedea ramasitele din Manastirea Mraconia. Aceasta a fost inundata atunci cand s-au creat Portile de Fier I. Cetatea Trikule are aceeasi poveste, doar ca la acestea este vizibil doar un turn, iar cand apa scade se vor putea vedea si celelalte 2 turnuri.

In Orsova trebuie sa mergi pentru ca te vei putea plimba pe Dunare, pentru a vedea cele mai importante atractii turistice ale Dunarii, pentru a afla diferite povesti despre ele. Nu trebuie sa ratezi o astfel de plimbare, vei fi pur si simplu fascinat.

Chipul lui Decebal este sculptat intr-o stanca ce are o intaltime de 55 de metri. A fost sculptat pentru a marca victoriile Imperiului Roman asupra Daciei. Acesta se poate vedea foarte bine din barca de pe Dunare.

Pestera Izverna este una dintre cele mai cunoscute, o legenda spune ca aici si-a ascuns comoara Regina Maria Tereza. Alta legenda spune ca sarbii si-au ascuns tezaurul in aceasta pestera. Pestera are un izvor carstic ce are cel mai mare debit din judet.

Targu Mures

Targu Mures este un alt judet care nu trebuie ratat. Odata ajuns aici poti sa mergi sa Gradina Zoologica , fiind cea mai mare gradina zoologica din Transilvania. Aici se vor gasi peste 500 de animale, iar in interiorul gradinii zoologice se afla si o gradina botanica.

Daca ai ajuns in Targu Mures vara, intr-o zi caniculara, nu ezita sa mergi la Strandul Weekend. Acestea este unul dintre cele mai populare stranduri din Transilvania. Strandul se ridica la standardele europene. El cuprinde atat bazine olimpice, bazine cu tobogane, bazine special amenajate pentru copii, spatii pentru plaja.

Cetatea Sighisoarei este una dintre cele mai vechi cetati medievale din Transilvania. Vei vedea cladiri medievale care inca si-au pastrat stilul, scari din lemn, strazi pietruite, turnul cu ceas. Aici s-a nascut domnitorul Vlad Tepes si in aceasta cetate se organizeaza anual un spectacol medieval, fiind primul din Romania de acest fel.

Statiunea Sovata este una balneoclimatica. Aici pot veni cei care isi doresc relaxare, cei care vor sa profite de beneficiile namolului care poate trata boli ginecologice, reumatice, afectiuni ale sistemului nervos, boli cardiovasculare si multe altele. Cel mai renumit lac din aceasta statiune este Lacul Ursu, fiind un lac sarat. Este o statiune potrivita pentru orice anotimp. Vara vei putea inota in lacurile sarate, iarna vei putea schia, iar primavara si toamna te vei putea plimba prin statiune, pe langa lac, te vei putea plimba cu mocanita.

Castelul Bethlen are si el un stil gotic medieval, fiind construit in secolul XV. El a fost restaurant, dar s-au pastrat elementele gotice. Se poate vizita in interior se vor putea vedea sali ce avea diferite roluri, vei putea urca pe scarile in spirala, vei vedea temnita, turnurile si altele.

Palatul Culturii este o institutie culturala foarte importanta din Targu Mures si era cea mai importanta cladire din timpul Primului Razboi Mondial. Acesta are o arhitectura deosebita, cu basoreliefuri din bronz, vitralii, fresce si este impobodita cu mozaicuri. In interiorul Palatului Culturii se afla cea mai puternica orga din Romania, iar la aceasta orga au cantat artisti romani renumiti, cat si straini.

Vrancea

Nici in judetul Vrancea nu vei reusi sa te plictisesti. Aici vei putea vizita mausoleuri, muzee, cetati si multe alte locuri fascinante. Este un judet cu o istorie foarte impresionanta.

Mausoleul eroilor din Marasesti este cel mai impresionant mausoleu din estul Europei si a fost construit in memoria eroilor care au luptat pe front in timpul Primul Razboi Mondial. In centrul mausoleului se afla sicriul generalului Eremia Grigorescu. Pe “Culoarul Cavalerilor” se afla mormantul unor luptatori, dar si al fetitei de 12 ani care transmitea informatii despre inaintea nemtilor dintr-un nuc. In mausoleu se afla 5.073 de soldati si sunt 154 de cripte individuale, 9 cripte comune si 18 culoare.

Mausoleul din Focsani are insemnat “Pro Patria” si a fost ridicat in onoarea eroilor neamului ce s-au sacrificat pentru patrie.

Muzeul de Istorie si Arheologie din Focsani cuprinde foarte multe documente istorice de mare valoare referitoarea la Unirea Principatelor Romane, la alegerea domnitorului Ioan Cuza, la luptele istorice de la Marasti, Marasesti si Oituz.

Daca pe langa istorie, vrei sa te bucuri si de natura judetului, poti sa mergi la Rezervatia naturala Tisita din comuna Tulnici. Este o rezervatie naturala mixta si formeaza un peisaj montan de neuitat. Aici vei vedea unele vai atat de lungi, incat vei avea impresia ca este un canion. Exista posibilitatea sa ai norocul de a vedea specii rare de animale si, bineinteles, si de plante.

Tot in comuna Tulnici vei putea vedea si cascada Putna si este potrivita pentru a fi admirata atat iarna, cat si vara. Cascada are o lungime de 76 de metri. Se spune ca ea poate sa ofere un ajutor pentru relaxarea psihica, fiind benefica pentru cei care locuiesc in orase foarte zgomotoase si care s-au confruntat cu diferite probleme si stres.

Asadar, fie ca alegi sa iti petreci intregul concediu in Romania, fie ca alegi sa iti petreci o mini-vacanta, acestea sunt cateva dintre judetele din Romania care au foarte multe de oferit si care nu trebuie ratate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.