Lacul Rosu

Lacul Rosu este un lac baraj de acumulare natural şi este situat la poalele Munților Hașmașu Mare, undeva în apropierea oraşului Gheorgheni. Lacul Roșu se situează între Suhardul Mic, Suhardul Mare din partea nordică, Munții Podu Calului din partea sud-vestică, Munții Licaș și Munții Kis-Havas din partea nord-vestică, Csíki-Bükk din partea nord-estică și Muntele Ucigaș din partea estică.

Acesta este cel mai mare lac natural montan din România, numele său venind de la aluviunile de culoare roşie (oxizi de fier şi hidroxizi de fier), depus în Lacul Roșu. În timpul domniei lui Ceauşescu, aceste două minuni erau destinații turistice obligatorii pentru cei care doreau să-şi petreacă vacanţele lor din munţi.
Lacul Roșu s-a format în 1837 după multe furtuni la rând, separând o bucată mare de piatră din Muntele Morți, blocând astfel râul Locaș. Singurii martori care au participal la acest fenomen au fost molizii care îi veți observa și acum în apă. După culoarea sa roșiatică, ciobanii de atunci au decis să-l numească Lacul Roșu.
În aval de Lacul Roşu, puteţi vedea Cheile Bicazului, care este săpat de apele râurilor Bicaz şi serveşte ca o cale de trecere între Transilvania şi Moldova. Acesta este de 8 km lungime până când se ajunge la satul Bicazul Ardelean. Cheile Bicazului fac parte din Parcul Naţional “Cheile Bicazului”, care include de fapt următoarele zone protejate: Lacu Rosu, Cheile Bicazului şi Muntele Mare Hașmașu.
Drumul este uimitor, printr-un canion din stânci. Pe marginea lui se gasesc foarte multe tarabe unde meșterii romăni și maghiari își vând produse realizate manual.

Portul turistic Bicaz, este un centru de mare civilizaţie, din cauza meseriilor de agrement. În Bicaz, se poate vizita un muzeu care deţine exponate care arată clădirile hidro-energetice de pe râul Bistriţa.
Accesul la Lacul Roşu se poate face de la Ghoergheni, urmând drumul național 12 / C, care se conectează de fapt, acest oraş cu Lacul Roșu. Gheorgheni este situat pe ruta Brasov-Deda. Din Moldova, se poate ajunge la Lacul Rosu, de la Piatra Neamt pe drumul national 12 / C.Lacul Roşu se află la 57 KM. Din Moldova, se poate face cu trenul pana la orasul Bicaz  şi apoi putem merge la Lacul Rosu cu autobuzul. Pentru ruta Gheorgheni-Piatra Neamt există două autobuze disponibile pe zi. Această zonă este, de asemenea, accesibila din localitatea Sindromici  (22 km) prin Poaiana Tarcăului şi trei puţuri, dar acest traseu nu este recomandat la plimbari cu masina. O altă rută pentru a ajunge la Lacul Rosu este de la Tulghes, trece prin Balaj şi Telec sat, dar acest drum este recomandat numai pentru biciclişti şi a iubitorilor de călătorie.

Temperatura medie resimtita in preajma lacului Rosu este de 8°C cu putin peste media depresiunilor intramontane care este de  6°C. Valea este ferita de vant puternic facand acest loc foarte prielnic atat pentru locuitori cat si pentru turisti.

Vezi cele mai bune oferte de vacanta:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *