Lacul Sfanta Ana

Lacul Sfanta Ana, splendida rezervatie geologica si peisagistica din judetul Harghita, este singurul lac vulcanic din era glaciara care s-a pastrat intact (este situat in craterul vulcanic Puciosul), din Romania si din intreaga Europa, aflandu-se la o altitudine de 946 metri. Constituie o raritate a naturii, fiind declarat rezervatie naturala. Este situat inamonte de statiunea Baile Tusnad, ocupand zona centrala a masivului vulcanic Ciomatu, fiind un important obiectiv turisticdin rezervatia naturala Mohos. Intrucat Lacul Sfanta Ana este alimentat exclusiv de precipitatiile atmosferice si nu de izvoare, apa acestuia este deosebit de limpede, fiind o apa aproape distilata, extrem de curata, mineralizatia fiind de 0,002%.

Din aceste considerente, lacul este considerat cel mai curat din lume, dar din lipsa sarurilor minerale apa nu este potabila. Nivelul apei nu creste, nici nu scade. Se spune ca zona lacului ar ascunde spiritele unor zei pagani, fiind in ciuda acestor superstitii unul dintre cele mai respectate si adorate zone sacre,unde vizitatorii devin piosi. Aici se afla o capela romano-catolica, purtand hramul Sfintei Ana. Pelerinajul la Lacul Sfanta Ana a devenit, inca din secolul al XII-lea,o adevarata traditie. Documentele vechi ne povestesc chiar de o capela de lemn,ridicata langa lac. In 1564, a fost ridicata o alta capela de piatra, iar popularitatea zonei a facut ca de-a lungul secolelor XVII si XVIII aici sa ajunga nu mai putin de 20-40.000 de pelerini.

Pe fundul apei exista un strat de mal cu grosimea de 1,2-2 metri, provenit din spalarea versantilor. Are suprafata de aproximativ 22 hectare si un volum deapa de aproximativ 786.360 metri cubi. Suprafata lacului are o forma aproapecirculara: axa mare, in directia nord-est – nord-vest, are o lungime de 620 metri,iar axa mica, perpendicular pe axa mare, o lungime de 464 m. Adancimea medie este de 4,2 metri, iar adancimea maxima de 7 metri, fiind in scadere (in 1870 avea 12 metri adancime). De jur imprejurul lacului, paduri de conifere alcatuiesco coroana.

Fauna lacului este saraca, fiind reprezentata de sarpele de casa,tritonul cu creasta, plosnita de apa, de crustacee inferioare si somonul piticamerican.La inceputul secolului s-a colonizat o specie de somn pitic in apa lacului.Malul lacului este un loc ideal pentru recreere, pentru scaldat in perioadele maicalde ale anului. Zona – inclusiv Tinovul Mohos din craterul vulcanic vecin, cu numeroase raritati botanice de pe vremea glaciatiunii (roua cerului, o plantacarnivora) – este legata cu poteci turistice marcate de statiunea Baile Tusnad,respectiv cu Baile Balvanyos.

Vezi cele mai bune preturi de cazare: 

infoturism.net

3 thoughts on “Lacul Sfanta Ana

  1. Hristo

    Cum este posibil ca un lac unic în tara sa fie proprietate privata și sa se permită accesul doar după ce se echipa taxa de parcare minim w4 lei pentru autoturism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *