Manastirea Sf. Apostol Andrei

Manastirea Sfantul Apostol Andrei este un locas de cult pentru crestini unde sunt adapostite moastele Sfantului, zona  inconjurata de privelisti frumoase pentru turisti.

Istoria crestinismului in spatiul carpato-danubiano-pontic incepe cu multe secole in urma. Raspandirea noii religii s-a datorat in special contactelor cu lumea romana. Dominatia romana in zona a avut un impact major in raspandirea crestinismului. Alaturi de prezenta romana, o serie de factori si-au pus amprenta. Printre acestia, efortul unor apostoli, misionari sau martiri a facut ca ea, in actualul teritoriu romanesc, religia lui Iisus sa se raspandreasca.
La inceput, teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra si-a adus contributia la spiritualitatea teritoriului romanesc. Dobrogea a fost primul tinut care a luat contactul cu Evanghelia lui Hristos. De multe ori acest teritoriu este numit Bethleemul romanesc.
Pe baza cercetarilor si traditiei, crestinismul a fost raspandit in Dobrogea in seculul I d. Hr de catre Sf. Apostol Andrei.

La Pestera Sf. Andrei, apostolul a propovaduit cuvantul lui Iisus, a facut botezuri, a sfintit persoane ale bisericii apoi i-a randuit pe fiecare in cetati si localitati. Tot in acest loc s-au oficiat slujbe, iar multi oameni auzind de acest loc in acele timpuri au venit aici sa traiasca iar in acest fel au aparut primii oameni ce au trait o viata monahala pe teritoriul tarii noastre, avand ca exemplu de viata marii pustnici sciti.

In anii ’30 aici s-a ridicat turla pesterii, ce intre timp a devenit capela iar intrarea a fost amenajata printr-un zi de inchidere. Abia in anul 1944 episcopul Constantei a sfintit acest loc de o foarte mare importanta pentru toti romanii ortodocsi si nu numai, dandu-I numele de “Pestera Sfantului Apostol Andrei”.

Din pacate in timpului comunismului acest loc sfant a fost desfiintat iar abia dupa prabusirea sistemului in 1990 acest asezamant a fost readus la viata. In annul 1993, datorita demersurilor facute de Arhiepiscopia Tomisului cu aprobarea Sfantului Sinod acest loc a fost transformat in manastire de calugari cu numele de “Manastirea Sfantul Apostol Andrei”.

Cine a fost Sf. Apostol Andrei?

Sfantul Apostol Andrei era originar din Betsaida, in provincia Galilleea, fiind fiul pescarului Ioana si frate al Sfantului Apostol Petru. Numele Andrei deriva din greceasca Andrass, care inseamna viteaz, barbatesc. Acesta este un nume grecesc desi Sf. Apostol Anrei era iudeu.
In Evanghelia lui Ioan se spune ca Andrei a fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul, care i-ar fi recomandat sa-l urmeze pe Iisus din Nazaret. In jurul anilor 49-50 d.Hr. a fost organizat un Sinod Apostolic la Ierusalim, iar Apostolii au tras la sorti pentru a decide unde va merge fiecare. Legenda spune ca Apostolului Andrei i-a revenit Schitya (Dobrogea). Mai intai, Andrei l-a insotit pe fratele sau (Apostolul Petru) prin Asia Mica, apoi a trecut Peninsula Balcanica prin teritoriul Turciei de azi, ajungand in Scythia, unde s-a oprit un timp. Apoi ar fi continuat peregrinarea, ajungand pana in sudul Rusiei de astazi. Dupa aceea, s-a intors in Grecia, consolidand comunitatile crestine infiintate de Apostolul Pavel si de alti Apostoli, ajungand pana in Peloponezul grecesc, in orasul Petras. Acolo a murit ca martir, fiind rastignit pe o cruce in forma de X. Dupa moartea s-a relicvele s-au pastrat la Patras.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *