Manastirile din Moldova

Manastirile din Moldova sunt celebre pentru unicitatea, frumusetea si istoricul lor. De altfel, zona este recunoscuta pentru aceasta latura spirituala.Daca ajungeti pe acest taram, numeroasele manastiri in Moldova va stau la dispozitie pentru vizitare si pentru reculegere. Manastirile din Moldova au un istoric interesant, cele mai multe dintre ele fiind construite de catre domnii Moldovei pentru mantuirea sufletului si in semn de multumire pentru luptele castigate. Astazi, aceste manastiri in Moldova reprezinta obiective turistice de mare importanta si atrag numerosi pelerini ce vor sa descopere miracolul credintei ortodoxe. Manastirile din Moldova au o arhitectura aparte, picturile sunt deosebite si dauimpresia de viu, iar peisajul natural intregeste tabloul acestor lacase de cult ce ar trebuisa faca parte din itinerariul fiecarui turist. O taina, pe care ar dori sa o afle toti pictorii si chimistii moderni este cea aculorilor care nu au fost alterate nici de trecerea secolelor si nici de conditiile climatericeaspre. Inspirate din cromatica bucovineana (albastrul cerului, ruginiul intens, galbenul,ocrul, violetul si cinci nuante de verde) culorile – care au devenit faimoase in intreaga lume – continua sa ramana un mister. O cronica din vremea lui Stefan cel Mare mentioneaza multimea de butoaie cutuica de prune trimise, periodic, zugravilor. Insa ei nu puteau bea atat de mult si nicitimp pentru comert cu bautura nu aveau.De aceea, taina tuicii ajunsese pe santierelelacasului de cult trebuie sa fi fost alta.Exista supozitii, confirmate partial si in laborator ca delicioasa bautura era folosita la tencuiala peretilor si in amestecul culorilor. O alta taina, comuna celor cinci monumente este aceea ca personajele biblice suntimbracate in portul localnicilor si au indeletnicirile traditionale ale acestora, desi tipicul religios al vremii era foarte sever in privinta respectarii traditiei de sorginte bizantina.

Manastirea Moldovita

Prin grija Domnitorului Petru Rares in anul 1532 a fostridicata Manastirea Moldovita. O casa domneasca, chilii, 4 turnuri de aparare si biserica alcatuiesc vestitul ansamblu.  Aparata de ziduri puternice cu o inaltime ce depaseste 6metri, avind grosimea de 1.20 metri, manastirea a capatat in timp un usor aspect de fortareata, dar acest lucru nu rapeste din farmecul cu care este inzestrata Moldovita.

Este stiut faptul ca, anterior ridicarii manastirii, Domnitorul Alexandru cel Bun a inaltato biserica din piatra cu hramul Buna Vestire, in jurul careia s-a dezvoltat asezarea calugaresca cunoscuta sub numele de Manastirea Moldovita. Din cauza unor ploi puternice, in sec.XVI asezamantul lui Alexandru cel Bun s-a prabusit, ramanind doar cateva ruine, ce pot fi privite si astazi Moldovita se individualizeaza prin cateva elemente de ordonanta iconografica, prin stilul picturii si prin tonalitatea cromatica dominanta rosu-brun, fata de albastrul Voronetului si verdele Arborei sau de rosul-ocru al Humorului. De asemenea still pictorului Moldovitei poate fi mai degraba comparat cu modul de intelegere plastica al unui grafician, al unui miniaturist, in timp ce la Probota se surprinde expresia unui mantuitor al luminii si umbrei, la Arbore un colorist, iar la Humor un pictor complex -desenator, colorist si luminist in egala masura. In sfarsit in ceea ce priveste ordonantaiconografica, se surprind cateva particularitati, mai ales in pictura exterioara: Facerea pe peretele de vest – stalpi si timpane – al pridvorului, extinderea unor motive ale Juecatii de apoi pe glafurile interioare ale arcadelor pridvorului, lipsa Vietii Sf. Nicolae pe peretelede sud, in sfarsit, Fecioara rugatoare personificare a bisericii, si in acelasi timp, imaginea unei doamne inconjurate de curtea ei, este incadrata de registre de ingeri – nu de serafimi- marcand preferinta pentru concretul personajelor, si mai putin pentru valoarea simbolica a imaginilor.

Biserica detine in patrimoniul sau cateva obiecte de o inestimabila valoare artistica si istorica: pomelnicul si epitrafurile (pomelnicul lucrare de arta prin decoratiasculpturala si in acelasi timp document istoric datorita insemnarilor pe care le cuprindesi cele doua epirtafuri-broderii lucrate in secolul al- XV-lea). Printre cele mai frumoase piese se numara si jiltul domnesc, atribuit perioadei domniei lui Petru Rares. Remarcabil prin proportiile sale, care-i dau o alura monumentala, jiltul este decorat cu stema Moldovei, cu impletituri de linii si flori marunte crucifere.In clisiarnita este amenajat muzeul manastirii. Sunt expuse aici pretioase piese de mobilier – un tron domnesc care a apartinut lui Petru Rares, cu frumoase motive geometrice si vegetale, stilizate geometric, grupate in lezene pe picioare si in registre pline sau ajurate, pe laturi si pe spatar. Aceasta din urma are in partea superioara,arcuita, o viguroasa rozeta intr-un chenar cu motivul franghiei rasucite, incadrata in doimici stalpi terminati cu capete de bouri. Se pastreaza de aemenea un epitaf brodat in secXVII si cateva icoane. Alte odoare sunt raspandite pe la alte manastiri, prin biblioteci simuzee, cum de exemplu, panaghiarul, pastrat la Putna.

Manastirea Sucevita  construita cu patru secole in urma, din porunca domneasca, ca o cetatuie in care sa nu poata patrunde picior de pagan, Manastirea Sucevita, cu zidurile si turnurile sale, cu biserica si sutele de picturi care-i acopera peretii exteriori, este una dintre bijuterile Bucovinei si culme a artei feudale moldovenesti. Legenda locului spune,pentru a motiva misterul unei portiuni de zid lasata nepictata, ca ea a ramas asa din timpul ctitoririi lacasului, cand schela s-a prabusit, iar zugravul a murit ingropat sub resturile acesteia.

Manastirea Neamt dateaza din secolul al XIV-lea si este cea mai veche si insemnata manastire din Moldova, fiind denumita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”.În biserica se afla Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, pictata in anul 665 in Israel, pe care domnitorul Alexandru cel Bun a primit-o in dar de la Imparatul bizantin Ioan al VIII lea Paleologul. Aceasta importanta manastire dinMoldova mai are si cea mai veche biblioteca manastireasca cu 18.000 de volume si o impresionanta colectie muzeala. Daca ajungeti la manastirea Neamt si aveti mai mult timp la dispozitie, puteti vizita si schiturile Icoana Veche,Pocrov  si Vovidenia,precum si Muzeul Mihail Sadoveanu de langa schitul Vovide.

Manastirea Secu este un asezamant monahal care dainuie de peste 500 de ani si integreaza influentele muntenesti in forma sa moldoveneasca fiind reprezentativ pentru arhitectura moldoveneasca de la sfarsitul sec al XVI-lea si inceputul sec al XVII lea. Construita sub forma unei cetati medievale, cu ziduri groase, turnuri de aparare si turle, aceasta manastire din Moldova adaposteste simormantul ctitorului ei, Nestor Ureche, precum si o impresionanta  colectie muzeala  de obiecte bisericesti. Aici puteti vizita icoana Cipriota,cea mai de pret icoana a manastirii Secu.

Manastirea Sihastria prin cele trei secole de existenta, continua cu fidelitate stilul clasic moldovenesc si adaposteste obiecte bisericesti, vase liturgice si o biblioteca cu o mare valoare istorica si culturala. Manastirea Sihastria este cunoscuta in principal pentru Parintele Cleopa si Parintele Paisie Olaru. Cei doi au fost prieteni o viata intreaga iar acum mormintele lor sunt unul langa altul si pline de floria duse de pelerini, in cimitirul manastirii.

Schitul Sihla este asezat la 6 km de Manastirea Sihastria. Pe partea de nord a Muntelui Sihla, pe o poteca tainica, se urca la Pestera Sfintei Cuvioase Teodora. Aici este locul unde aceasta,prin multe lacrimi de post si rugaciune, s-a nevoit ani de-a randul. Pentru omagierea vietii ei se povestesteca a fost construit schitul Sihla in anul 1725 si tot in amintirea ei, in anul 1991, a fost infiintat schitul din Codrii Pascanilor care a primit Hramul Sfanta Teodora. Aceasta a fost canonizata la data de 7 august1992 si este considerata cea mai aleasa Floare Duhovniceasca. In data de 7 august , de sarbatoarea Sfintei Teodora, sosesc multi pelerini care se roaga si aduc laude pentru toti Sfintii si pentru toate darurile primite de la ei. De la schitul Sihla se pot face pelerinaje catre Sihastria  si catre schitul Daniil Sihastru.

Manastirea Bistrita a fost constrita in anul 1406, aceasta avand o mare valoare istorica si arheologica, numarandu-se printre cele mai vechi manastiri din Moldova . In interiorul manastirii Bistrita se pastreaza Icoana Sfintei Ana, creatie bizantina cu mare valoare istorica si spirituala, Icoana facatoare de minuni primita in dar de la imparatul Manuel II Paleologul si mormantul domnitorului Alexandru cel Bun. La aceasta manastire a stat pana in 1990 parintele Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda,un alt loc plin de liniste intre manastirile din Moldova.

Vezi cele mai bune oferte de cazare din judetul bistrita:

Manastirea Agapia este singura din manastirile din Moldova  si din Romania care poarta numele de “dragoste crestina”, provenind din grecescul “agapis”. Pictata de catre Nicolae Grigorescu in anul 1858, manastirea devine o veritabila bijuterie arhitecturala si vizuala intre manastirile Moldovei care imbina caracteristici ale stilului bizantin cu stilul neoclassic si cu arta romaneasca. Aici gasim o impresionanta  colectie muzeala de arta medievala si religioasa si o biblioteca care cuprinde cartisi manuscrise vechi. De la manstirea Agapia se poate merge pana la Schitul Agapia Veche, un locdeosebit de frumos, situat in linistea padurii.

Manastirea Varatec a fost ctitorita in anul 1785 de Maica Olimpiada. Ansamblul monahalde la Varatec cuprinde Manastirea Adormirea Maicii Domnului, Biserica “Sfântul Ioan Botezatorul” – secolul XIX, lânga care se gaseste mormântul Veronicai Micle si Biserica “Schimbarea la Fata” –secolulXIX. In cadrul manastirii Varatec puteti vizita colectia de arta veche bisericeasca.

In continuarea acestui articol va punem la dispozitie si o mica harta cu unele dintre cele mai cunoscute manastiri din Romania ,sperand sa va fie de folos intr-un eventual pelerinaj.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *