Masivul Ceahlau

Ceahlau este cel mai important munte din Carpatii Orientali ca importanta turistica. Ceahlaul face partie din Carpatii Orientali, Carpatii Moldo-Transilvani si este cel mai inalt din Muntii Bistriteti. Este strabatut de meridianul de 25 grade si paralela 47. La nord Valea Bistriteti, la est se afla Lacul Izvorului Muntelui, la sud Valea bicazului si la vest vaia Pinticului.

Masivul Ceahlau la fel ca intreaga tara se afla intr-o clima temperat-moderat continental. Temperatura medie anuala este de 0,7 grade C in varful muntelui mai precis pe varful Toaca si 7,2 grade C la baza muntelui. Valorile cele mai ridicate de temperatura se inregistreaza in luna Iulie in plina vara, avand o valoare medie de aproximativ 18 grade C iar valorile cele mai scazute de temperature se inregistraza in luna ianuarie cu o temperature medie de -3 grade C. Numarul zilelor in care temperatura poate atinge limita inghetului in varful muntelui poate depasii 200, acest lucru fiind posibil chiar si in timpul verii.

Apele ce strabat Masivul Ceahlau sunt in totalitate afluenti ai raului Bistrita. Tot pe acest rau s-a format si lacul de acumulare Izvorul Muntelui iar afluentii directi al acestui lac sunt paraiele Schit cu o lungime de 13 km, Izvorul Muntelui cu o lungime de 13 km, Izvorul Alb, Secu, Rapciunita.

Izvoarele acestor paraie se afla la o altitudine de 1200-1300m iar reteaua hidrografica formata de toate aceste ape atinge 200 km.

Fauna in acest mic colt de rai este foarte diversificata cat si bogata. Aici ca si in cazul animalelor deja existente pe intreg lantul Carpatin se poate gasii ursul brun, cerbul, mistretul, lupul, vulpea, rasul cat si multe alte vietati precum pasari sau mamifere mari si mici.

Datorita frumusetilor sale, bogatia floristica cat si vulnerabilitatea ecosistemului montan a luat nastere Parcul National Ceahlau cu o suprafata de aproximativ 7742 ha.

Pe aceste meleaguri a luat viata si legenda Babei Dochia cu turma sa de oi. Marturie acestui mit sta si acum rocile de pe muntele Ceahlau.

In cadrul acestui masiv exista cateva trasee marcate pentru drumetii si excursii.

Unul dintre ele ar fi traseul ce incepe de la baza statiunii Durau(780) urcand pana sus pe sub Varful Toaca(1900 m) coborand la Varful Lespezi(1805 m) si terminandu-se la Cabana Dochia(1770m). Acest traseu este marcat de o banda rosie si se poate parcurge in aproximativ  4 ore.

Un alt traseu poate fi inceput de la satul Izvorul Alb(500 m) putin mai jos decat primul trecand pe la Stanca Dochiei apoi pe la Hgeabul cu Hotar si terminandu-se la Cabana Dochia(1770m).

De stiut ca majoritatea traseelor, daca nu toate au ca punct final de sosire Cabana Dochia.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *