Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Roman este unul din cele mai cunoscute muzee din Romania.
Este situat in Bucuresti pe Soseaua Kiseleff nr 3, langa Piata Victoriei. Aceasta cladire a fost construita intre anii 1912-1941 dupa planurile arhitectului N.Ghica-Budesti.

Cladirii ii se mai adauga in anii ’60 un corp ce serveste ca birouri si sali conexe dar pentru constructia acestuia nu s-au tinut cont de planul stilistic al cladrii.
Prima data a fost numit Muzeul Lenin-Stalin, apoi Muzeul Partidului, iar de la 5 februareie 1990 a fost numit Muzeul Taranului Roman.

Muzeul a primit premiul Muzeului European al Anului in mai 1996 acordat de catre Forumul Muzeului European. Acesta detine colectii de ceramica, port popular, tesaturi pentru interior, mobile si multe altele. In curtea bisericii se afla o biserica din lemn, monument istoric din secolul al XVIII-lea, adusa aici in anul 1992.

Bisericile de lemn sunt constructii cu autori anonimi ele avand ca si constructori obstea sateasca, ce nu de putine ori au deservit pentru romanii de pretutindeni drept scoala, lacas de cult sau loc de adunare a satului.

Totodata bisericile de lemn au adus foarte multe cunostinte romanilor, de la planul de constructive pana la modele decoravite unice in lume.

Pentru ca sunt construite de catre sateni se aseamana foarte mult cu casa traditionala, ca si dimensiuni, materiale prime precum lemnul sau avand aceleasi tehnici de imbinare a lemnului( de tip blokbau sau in cununi). Decoratiunile bisericilor de lemn se aseamana si ele cu cele ale caselor, ambele avand ca si decoratiuni motive florale, dar si compozitii geometrice. Pe langa toate aceastea decorul ce face legatura cu simbolurile religioase sunt in majoritatea cazurilor pictate avand forme de ingeri, sfinti sau scene cu un impact mare asupra crestinatatii.

Muzeul Taranului Roman are in patrimoniu impreuna cu Muzeul National de Arte si Traditii aproximativ 90.000 de piese ale culturii satului de alta data cat si de acum. Din aceasta colectie face parte aproape 18.000 de piese ceramic apartinand a peste 200 de centre pentru olarit din Romania iar cea mai veche piesa ceramic dateaza din 1746. Pe langa aceasta vasta colectie isi face loc si colectia de porturi populare avand aproximatv 20.000 de costume adunate din toate provinciile romanesti. Tesaturile textile pentru interior erau nelipsite din casa fiecarui taran roman asa ca aici puteti gasii nu mai putin de 10.000 de exemplare avand ca si compus textil inul, canepa, bumbacul dar si alte materiale.

Lemnul nu este nici el uitat asa ca aici, la Muzeul Taranului Roman puteti gasii peste 8000 de exemplare, si printre aceastea se afla mobilier cat si feronerie.

Din aceasta colectie nu pot lipsii Icoanele pe sticla dar si pe lemn, vesmintele preotesti dar si multe alte elemente religioase, ele fiind prezente intr-un numar de 4000 de exemplare.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.