Paduri virgine din Romania

Paduri virgine din Romania – Cuibarit in cabana de lemn suspendata, poti vedea ursii care coboara din munte, rand pe rand, respectand ierarhia. Se ivesc cei mici, de 2-3 ani, care fac prapad printre bustenii scobiti, in care padurarii le pregatesc, seara de seara, un amestec de ciocolata, zahar vanilat si boabe de porumb. Spectacolul este savuros! Dupa ce puii se fac nevazuti, cateva vulpi pasesc, precaut, spre bunatatile ramase. Nu se bucura mult de ele caci fostnetul padurii anunta venirea unei ursoaice cu doi pui mici, veniti pentru a doua oara la ospat.

Spre miezul noptii isi fac intrarea cei mai varstinici, a caror prezenta iti da fiori de incantare si de frica, acei fiori pe care ii simtti de fiecare data cand ai de a face cu o forta a naturii.

Vizita in Padurile Sincii mi-a amintit unul dintre cazurile noastre la WWF: padurea nu inseamna doar lemn, padurea inseamna in primul rand viata. Iar dintre toate padurile, cele virgine sunt cele care ne arata modelul complet al vietii salbatice, neperturbata, fireasca. Pe aceste tarimuri sau nascut multe dintre legendele noastre , cantecele si istoria poporului nostru. Intr-o singura padure virgina traiesc peste 13.000 de specii!! Padurile virgine sunt casa pentru ursul brun, urs, ras si alte specii rare din Europa. Poate va intrebati cum au supravietuit aceste paduri in vrenmurile noastre. In primul rand ele sunt foarte greu accesibile, situate la altitudini. Apoi lemnul arborilor batrani nu are o valoare economica la fel de mare ca cel al arborilor tineri. Astazi, insa, padurile virgine sunt mai vulnerabile ca niciodata, in fata presiunilor precum: cererea tot mai mare de lemn pe piata, dar si constructia de noi drumuri, care faciliteaza accesul spre paduri pana acum ferite de pericol. WWF, cea mai mare organizatie ecologistica din lume, si-a propus sa protejeze aceste paduri, insa are nevoie de ajutorul vostru.

Un exemplu de padure virgina din Romania este cea de la Strambu-Baiut din Maramures care se afla in Muntii Tibles. Aceasta padure are o suprafata totala de 250 hectare, neavand nici un fel de traseu sau drum, padurea a fost pusa sub protectie. Aceasta padure are arbori mai vechi de 300 ani. Arborii cu varste uriase pot avea in diametru pana la 120 centimetrii in diametru.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *