Pestera cu Oase din Valea Minisului

Una din cele mai faimoase curiozitati din Romania este cu siguranta Pestera cu Oase din Valea Minisului, locul unde a poposit cel mai „vechi” om din Europa. Situata In sistemul carstic al Vaii Minisului, in apropiere de Anina, judetul Caras Severin ,aceasta pestera al carei nume a facut inconjurul lumii in urma cu peste un deceniu este locul unde au fost gasite cele mai vechi ramasite din Europa ale omului modern. Fosilele descoperite in Pestera cu oase provin de la trei indivizi si au fost datate la o vechime de 35.000 – 40.500 de ani folosind date calibrate.

Pestera cu oase reprezinta nivelul superior fosil al unui sistem carstic mai extins care include si alte pesteri, o retea multi-etajata de galerii active subfosile si cateva sute de metri de galerii inundate, care sunt accesibile exclusiv prin scufundare ,de aceea, accesul in pestera este foarte dificil.

Descoperirea facuta in aceasta pestera in anul 2002 de un grup de speologi amatori din Timisoara a ramas un subiect de discutie si astazi. Este vorba despre un fragment de maxilar uman care s-a dovedit a fi mai mult decat o simpla ramasita osoasa.
Fragmentul osos a fost trimis unui antropolog din Statele Unite, care l-a datat ca avand o vechime de 34.000 – 36.000 de ani. Ulterior, in aceeasi pestera unde a fost descoperit fragmentul de maxilar au fost gasite si alte fragmente osoase umane. In urma cercetarilor facute ulterior a iesit la iveala faptul ca oasele descoperite provin din cea mai veche fosila umana datata care a apartinut unui om din epoca moderna ce a rezultat dintr-un amestec dintre omul de Neanderthal si cel modern.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.