Pestera Scarisoara

Pe un varf de munte, in Tara Motilor, un hau imens bine ascuns intr-o padure de brad duce spre cel mai mare ghetar subteran din Romania, Scarisoara. Drumul spre pestera este unul anevoios prin peisajul montan al Apusenilor, celebrul complex carstic aflandu-se la numai putin de 20 km departare de comuna Garda de Sus, in nord-vestul judetului Alba, aproape de granita cu judetul Bihor. Scarisoara este prima pestera din Romania declarata Monument al Naturii, in anul 1938. Primele mentionari ale ghetarului Scarisoara, ca obiectiv turistic, au fost facute in anul 1847, acesta fiind exploatat cu mult inainte de catre moti pentru apa si gheata. Odata ajunsi pe culmea impadurita a platoului Scarisoara, turistii sunt intampinati de un imens aven (put vertical), adanc de 48 m si un diametru de 50 m, chipat cu scari metalice. Coborand in acest put gigantic, care reprezinta poarta de intrare in lumea stalactitelor si stalagmitelor, cele 220 de trepte sunt o adevarata provocare. Temperatura in grota atinge un grad Celsius, vara, si coboara pana la -13 grade Celsius pe timpul iernii.

Hoinar in pestera
Pestera Scarisoara masoara 750 m lungime (din care vizitabili sunt 250 m), o adancime maxima de 105 m si este impartita in mai multe sectoare ce au diferite denumiri. Astfel, trecand de poarta propriu-zisa a grotei, drumetul se afla in Sala Mare cu un diametru de aproximativ 47 m, ce se continua in nord-vest cu alte doua sali dispuse una in continuarea celeilalte: Sala Mica si Biserica sau Altarul. Aici se gasesc peste 100 de stalagmite de gheata, de dimensiuni variabile de la cativa centimetri pana la 10 metri, despre care se spune ca sunt zane incremenite in gheata. In partea de sus a Salii Mari se deschide intrarea larga de 15 m si inalta de 7 m a galeriei Maxim Pop, care dupa se coboara 68 m se continua cu Rezervatia Mare a pesterii. Din aceasta se urca in Catedrala, printr-o mica fereastra se trece in Culoarul Coman, cel mai cald sector al pesterii (+5 grade Celsius) si de asemenea, lipsit de gheata. Sala Mare adaposteste atractia pesterii, blocul de gheata cu un volum de 100.000 de metri cubi si grosimi intre 12 si 36 metri (echivalentul unui bloc de zece etaje). Varsta acestui depozit de gheata din pestera Scarisoara este al doilea ghetar subteran ca marime din lume, dupa cel din pestera Dobsinka din Slovacia , care are un volum cuprins intre 107.000 si 112.000 de metri cubi.
Cercetarile speologice in adancurile Scarisoarei au scos la iveala fosile de capra neagra (Rupicapra  carpatica), cea ce demonstreaza ca odinioara acest animal gratios si sprinten a trait in Munii Apuseni. Fauna pesterii are un reprezentant emblematic – Pholeuon proserpinae glaciale, o specie endemica de insecte, un gandacel de 2-3 mm.

Legenda din grota
Batranii povestesc ca, odinioara, in pestera Scarisoara traia un balaur pe care localnicii il numeau Solomat. Acesta fura cate o fata frumoasa, fie in noaptea Anului Nou, fie in noaptea de dinaintea Targului de Fete de pe Muntele Gaina, si o ascundea intr-un palat de gheata din pestera. O alta legenda pomeneste despre apa din cele 2 bazine din spatele formatiunii calcaroase numite “La Brazi”, care poate indeplini orice dorinta, cu conditia respectarii unui ritual: oricine ingenuncheaza si bea apa din bazin direct cu buzele, in timp ce isi pune dorinta, aceasta se va implini.

Scarisoara este situata la o altitudine de 1.165 m, fiind una dintre putinele pesteri cu gheata din lume situate la o altitudine atat de mica.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *