Pestera Ursilor

Pestera Ursilor este o capodopera a naturii, fiind unicat în România şi Europa. Pestera este structurata pe trei galerii ce se viziteaza frecvent si o ‘Rezervatie Stiintifica’.  Cele trei galerii: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor pot fi vizitate in mod organizat cu ghid. Galeria Oaselor din Pestera Ursilor este sectiunea din pestera care se afla la intrare, fiind astfel denumita datorita numeroaselor oase ale ursilor de Caverna, gasite in acest loc.

Vizitatorii pesterii au posibilitatea sa vada oasele asa cum acestea au fost gasite. In galeria Oaselor, chiar la intrare se afla acea crapatura care s-a creat in urma exploziei care a dus la descoperirea pesterii de catre Traian Curta in 1975. Grosimea tavanului la intrarea in Pestera Ursilor, in punctul in care s-a intrat pentru prima data, este de numai 2 metri, fiind cea mai mica grosime din toata pestera. Galeria Emil Racovita este cea mai mare galerie din portiunea amenajata a pesterii si a fost denumita dupa marele speolog si cercetator Emil Racovita, de al carui nume se leaga mai multe descoperiri importante. Galeria contine formatiuni calcaroase spectaculoase, stalactite, stalacmite, coloane, care au diferite forme si marimi , fiind la latitudine vizitatorului cum interpreteaza ceea ce vede. Astfel turistii pot descoperi Racheta cu motoarele pornite care tocmai decoleaza, casuta piticilor, ca sa amintim doar cateva din ceea ce exista in aceasta galerie. In Galeria Emil Racovita tavanul are grosimea cea mai mare din toata pestera. Galeria Lumanarilor din , si-a primit numele dupa numeroasele stalactite care seamana cu niste lumanari.

Aceasta galerie duce spre iesire din pestera, o iesire creata in mod artificial pentru caturistii sa ajunga intr-un loc cat se poate de apropiat fata de punctul de plecare. In Galeria Lumanarilor pot fi observate formatiuni calcaroase avand forme dintre cele mai bizare, de la ultimul urs care ar fi incercat sa iasa dar a ramas captiv, pana la un cap si gat de lebada, la nufarul termal si catedrale. La fel ca in toata pestera fantezia si creativitatea sunt cele princare turistii pot interpreta diferitele formatiuni calcaroase. La iesire exista o multitudine de formatiuni care parca s-au adunat pentru a-si lua ramas bunde la vizitatori.

Istoria recenta a Pesterii Ursilor a inceput in data de 17 septembrie 1975, odata cu explozia care a permis lui Traian Curta sa faca descoperirea care ulterior avea sa devina unul din cele mai importante obiective turistice din Romania, fiind vizitata de numerosi turisti romani si straini. Cu toate cala momentul descoperirii pesterii s-a incercat distrugerea acesteia pentru ca exploatarea miniera sa poata continua, pana la urma s-a reusit salvarea, conservarea si amenajarea pesterii pentru ca aceasta sa poata fi vazuta de toti cei care doresc acest lucru

Dupa descoperirea facuta in 1975, pestera a fost atent cercetata, iar o parte a fost amenajata. Cu toate ca amenajarea s-a incheiat in 1978, dupa cum se poate vedea la iesire, Pestera Ursilor a intrat in circuitul turistic abia in data de 14 iulie 1980, data la care a fost inaugurata oficial. Istoria mai indepartata spune ca aceasta pestera a fost locuita, pana in urma cu cca 17.000 ani de ursul de Caverna (Ursus spelaeus), specie disparuta de pe pamant. In pestera Ursilor au fost descoperite oase vechi de peste 100.000 de ani. In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca pestera a fost locuita doar de aceasta specie de urs. Cu cca 17.000 ani in urma, dupa un cutremur puternic, probabil, singura intrare in pestera s-a inchis iar ursii aflati in acel moment in interior au ramas captivi, acestia murind de foame.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *