Romania detine cel mai vechi papirus intreg din Europa

Singurul papirus din Romania, descoperit in urma cu peste 50 de ani, este scris in greaca veche si este unic, fiind singurul papirus intreg din Europa. Acesta dateaza din secolul IV i.H. si a fost descoperit la Mangalia in 1959. Papirusul a fost trimis in acelasi an la Moscova pentru restaurare si conservare si pentru a fi descifrat.

Specialiştii ruşi insa nu l-au mai înapoiat statului român pe motiv că a fost deteriorat.. Nu s-a mai stiut nimic despre el pana in vara anului 2011 cand cercetatorii romani au aflat ca este in stare buna si se afla tot in Rusia. In acelasi an acesta a fost predat reprezentantilor Muzeului de Arheologie „Callatis” dupa lungi insistentele statului roman.

Dupa ce a fost primit in luna august el a fost expus pentru doar 2 zile intr-o vitrine. Papirisul este format din 154 de fragmente si poate fi vizionat in 30 de fotografii, de mari dimensiuni avand o calitate exceptionala fiind realizate cu ajutorul razelor infrarosii si a ultravioletelor.

Aceste fragmente sunt foarte greu de descifrat, se vad doar cateva randuri, ele fiind in greaca. Se pate ca acest papirus este un document juridica atribuit unui decedat iar aceasta teorie este sustinuta de osemintele langa care s-a gasit acest papirus.

Atat timp cat papirusul a fost dat disparut, el a fost tinut la Moscova in conditii perfecte pentru conservarea lui, pe langa asta el a scapat dintr-un incendiu ce a mistuit o parte a cladirii unde se afla alaturi de alte obiecte patrimoniu foarte valoroase.

Ce ramane acum este descifrarea acestui paprius in totalitate pentru ca, adevaratul lui continut nu se cunoaste inca.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.