Romania Epocii Moderne

Romania epocii moderne isi are inceputul prin cucerirea independentei de stat ce a deschis perspective de dezvoltare a societatii romanesti. Intre anii 1878 si 1914, cultura a contribuit prin prestigioasa ei diversitate si complexitate, prin mijloacele proprii, la procesul de transformare a Romaniei moderne. Literatii artisti, oamenii de stiinta au deschis drumuri noi si au infiintat institutii fundamentale pentru un stat aflat pe drumul progresului cultural.

Spiritualitatea in cazul romanilor a ramas aceeasi ca si pana in prezent, o mica schimbare ar fi constructia de lacase de cult, fiind intr-o usoara scadere.
In evolutia generala a societatii romanesti, rolul statului s-a dovedit a fi unul important, mai ales ca in Romania persistau anumite trasaturi de tip traditional. Asadar, ca rezultanta a timpului si spatiului romanesc, insa fara a ignora ecourile innoitoare venite din Occident, cultura de la sfarsitul veacului al XIX-lea si inceputul celui urmator se va distruge ca o cultura nationala. Eforturile facute in trecut, cu precadere in domeniul teatral, au fost valorificate dupa 1878, cand s-a legiferat noul profil al teatrului romanesc. Teatrul a cunoscut o evolutie importanta, fiind construite o serie de edificii de gen. In perioada 1894-1896 are loc constituirea cladirii Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi, dupa planurile arhitectilor austrieci Ferdinand Fellner si Hermar Helmer. Impunatoarea cladire va fi inaugurata cu mare ceremonie la 1 decembrie 1896, recompensand parca straduintele iesenilor de a avea un splendid local de cultura artistica si distractie onesta, din vechea capitala a Moldovei.
La 26 februarie 1888 va fi inaugurat la Bucuresti edificiul cultural Ateneul Roman, construit intre 1886 si 1888. Cladirea partial terminata a fost realizata dupa planurile arhitectului francez Paul Louis Albert Galleron (ajutat de arhitectul roman Constantin Baicoianu), prin staruinta lui Constantin Esarcu, care din lipsa de fonduri, a recurs la contributia cetatenilor tarii, indemnati de apelul Dati un leu pentru Ateneu. Sala mare de concerte cu capacitate de 1.000 de locuri, va fi terminata in 1889, dupa care lucrarile vor fi oprite din lipsa de fonduri, fiind reluate abia in 1893.

Dupa cea de-a doua jumatatea a anilor 1800 invatamatul incepe sa infloreasca, la inceput prin intemeierea unor retele de scoli special, aici vorbind de cele practice si anume: de meserii, agricole, comerciale sau de arta. Au inceput creearea de universitati pentru invatamntul superior si anume Universitatea din Iasi(1860) si Universitatea din Bucuresti(1864).

In 1936 s-a terminat constructia Parcului Herastrau, datorita asanarii zonei mlastionase ce s-a facut in perioada anilor 1930-1935. Tot in 1936, in Parcul Herastrau s-a construit Muzeul Satului fiind una dintre cele mai mare muzee de acest gen din Europa. Toata bogatia etnografica cat si folclorica din majoritatea regiunilor Romaniei se poate observa in acest loc ce are o suprafata de aproximativ 110 hectare.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *