Salina Turda

Salina Turda se găseşte în zona Durgău-Valea Sărată din orasul Turda ( Jud. Cluj ). Intrarea în Salină (prin galeria de acces Franz Josef) se făcea până în anul 2010 din str. Salinelor din cartierul Turda Nouă, iar  în prezent prin noua şi moderna intrare din centrul turistic Salina-Durgău din Aleea Durgău. Dovezi arheologice sigure ale exploatării sării la Durgău-Turda există din perioada preromană. Romanii in perioada 106-274 d.C. au exploatat sarea la Durgău în camere piramidale de 17-34 m adâncime si 10-12 m lăţime.

În afara masivului de sare de la Durgău, romanii au exploatat si masivul de sare învecinat de la Băile Romane din zona ştrandului actual. După retragerea romanilor în anul 274, până în secolul al XI-lea, nu există dovezi certe că extracţia sării ar fi continuat. În primul document cunoscut până în prezent cu referire la sarea de la Turda, emis de cancelaria maghiară în anul 1075, este menționată vama ocnelor de sare de la Turda într-un loc de lângă râul Arieşului dicitur hungarice Aranas (Aranyos), latine autem Aureus” (“în locul ce se cheamă pe ungureşte Aranyos,iar pe latineşte Aureus”).

Acest punct de vamă era situat în preajma fostului pod roman (folosit în tot timpul Evului Mediu, până la finele sec. XVIII), pe amplasamentul aşezării fortificate de mai târziu numită Szentmiklos sau Sf. Nicolae. În cursul secolului al XIII-lea este pomenită explicit existenţa ocnei de la Durgău-Turda. Astfel, la 1 mai 1271, se dăruia capitului Episcopiei de Transilvania “ocna de sare de la Durgău-Turda(Dörgö-Torda)”. În timpul stăpânirii maghiare a Salinei de la Turda din secolele XV-XVII, au fost deschise la Durgău un număr de 4 ocne subterane: Mina Katalin, Mina Horizont, Mina Felsö-Akna si Mina Iosif (Joseph). În timpul stăpânirii austriece a Salinei de la Turda din secolele XVII-XIX, au fost deschise la Durgău un număr de 5 ocne subterane: Mina Tereza (Maria Theresia), Mina Anton (probabil denumită aşa după Sf.Anton), Mina Cojocneană (Kolozser), Mina Rudolf (Rudolph, redenumită în 1889, după sinuciderea prinţului austriac Rudolph, în Mina Nicolae, după care a reluat vechiul nume Rudolph) si Mina Ghizela (Gisela).

Salina Durgau Turda dispune de baza de tratament şi recuperare (pentru cei cu afecţiuni respiratorii), biserica salinã, teren de minigolf, teren de bowling, debarcader subteran, lift ultramodern (coboara la o adancime de 80 de metri), sala de concerte.

Acestea fiind doar cateva din principalele atractii, va lasam pe dumneavoastra sa descoperiti adevarata valoare a acestui monument dedicat mineritului in sare.

Vezi cele mai bune locuri de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.