Sibiu

La poalele munţilor Carpaţi, în  România centrala, se află Judeţul Sibiu, una dintre cele mai frumoase zone ale ţării, ale cărei numeroase comori se vor dezvălui atât vizitatorilor aflaţi în căutarea frumuseţilor naturale, cât şi celor atraşi de bijuteriile patrimoniului cultural transilvanean. Peisajul este marcat de crestele sălbatice şi împădurite ale munţilor, cu cascade şi lacuri glaciare, ori de podişurile înverzite din nord, iar posibilităţile de petrecere a timpului liber sunt multiple– plajă pe malul lacurilor sărate de la Ocna Sibiului, schi la Păltiniş ori sporturi extreme la Bâlea.  Tuturor acestora li se adaugă şirul de biserici-cetate specifice Transilvaniei şi bogăţiile arhitectonice şi culturale ale oraşelor medievale, dintre care probabil cel mai cunoscut este Sibiul, încununat cu titlul de Capitală Culturală Europeană în 2007.

Judeţul Sibiu se mândreşte cu oraşe şi orăşele tipic central-europene, cu o serie de muzee de rang european, căi de comunicaţie aeriene, rutiere şi feroviare, o economie diversificată şi resurse umane calificate, cărora li se adaugă o reţea hotelieră şi de servicii moderne. Specificul peisajului cultural al judeţului este dat de bisericile fortificate (construite între secolele XIII şi XVII), numeroase şi în general bine păstrate, cu aspecte extrem de diverse  de la simplele biserici dotate cu creneluri şi guri de tragere până la cele înconjurate cu multiple incinte de fortificaţii care le dau aspectul unor adevărate cetăţi. O altă atracţie a judeţului este zona numită Mărginimea Sibiului, formată din şirul de sate româneşti aflate la poalele munţilor Cibinului, care trăiesc din agricultură, meşteşuguri şi creşterea animalelor, în principala oilor.

Cele mai cunoscute şi atractive faţete ale orasului Sibiului sunt cele care ţin de cultură, aşa cum a dovedit-o şi statutul de Capitală Europeană a Culturii din anul 2007. Majoritatea instituţiilor culturale importante ale judeţului sunt concentrate în Municipiul Sibiu. Aflat chiar în piaţa centrală a Sibiului, Muzeul Naţional Brukenthal, care a fost creat pe baza colecţiei alcătuite de guvernatorul Samuel von Brukenthal, se mândreşte cu peste 1200 de picturi de autori italieni, austrieci şi germani, dintre care atrag atenţia operele lui Boticelli, Magnasco, Rubens, Cranachşi van Dyck. Muzeul mai are 1000 de stampe de Dürer, Biepolo,  Piranesi şi o bibliotecă cu 280.000 volume dintrecare 30.000 cărţi rare şi 382 de incunabule. În Galeria de Artă Românească pot fi văzute pânze de Grigorescu, Pallady, Baba şi Ciucurencu.

Sibiul, reşedinţa judeţului, este unul dintre cele mai frumoase oraşe medievale transilvane. Fortificaţiile medievale, bisericile gotice, clădirile renascentiste şi elegantele palate baroce dau un şarm deosebit Sibiului, transformându-l în acelaşi timp într-un obiectiv de patrimoniu cultural de înalt rang. Vizitatorii pot vedea mărturiile a peste opt secole de istorie urbană în centrul istoric a cărui inimă pulsează în cele trei pieţe principale, care şi-au recăpătat splendoarea de altădată. Centrul istoric este uşor de explorat  e de ajuns să vă lăsaţi în voia paşilor în Oraşul de Sus, pe strada Nicolae Bălcescu, denumită de localnici Corso, să vă plimbaţi printre şirurile de case de secol XIX, bogat ornamentate cu stucaturi, cedând poate ispitei unei pauze într-una din numeroasele cafenele,berării sau pizzerii cu terase în stradă. Pe strada Cetăţii, ce merge în paralel cu Corso, se mai pot vedea puternicele ziduri de fortificaţie ale Sibiului, străjuit de trei dintre cele peste 30 de turnuri de apărare de odinioară – Turnul Pânzarilor sau Arche-buzierilor (sec XVI), al Olarilor (sec XVI)şi al Dulgherilor (sec XV) – şi de bastionul numit Turnul Gros, transformat  în 1788 în teatru şi rebotezat Sala Talia.

Primăria aflată într-o splendidă clădire Jugendstil (1906,restaurată în 2006) şi de impunătoarele edificii baroce ale Palatului Brukenthal(1785), Bisericii Romano-Catolice (1733) şi Fostului Colegiu Iezuit (1739). În clădirea Primăriei se află şi Centrul de Informare turistică. Piaţa, animată de două fântâni şi înconjurată de clădiri din perioada Renaşterii, cu portaluri şi acoperişuri înalte în care se deschid mici lucarne tipice în formă de ochi, este locaţia multor manifestări culturale, dar şi un loc de întâlnire şi promenadă.

De aici puteţi traversa piaţa pentru a vă îndrepta către Biserica Ursulinelor (secXVI, refăcută în 1733) sau Biserica Franciscană (sec XV, refăcută în 1776) ori puteţi trece prin arcadele de sub Turnul Satului către Piaţa Mică, mărginită de clădiri mici cu arcade şi loggii, invadată de terase, de baruri şi restaurante. Imediat atenţia vă va fi atrasă de Casa Roşie, denumită în ultimii ani Casa Luxemburg, şi de Casa Artelor (fostul sediu al Breslei  Măcelarilor, datând din 1370). Puteţi trece pe sub podul de fontă turnată, splendid ornamentat, numit Podul Minciunilor (1859), pe o străduţă ce duce spre Oraşul de Jos sau puteţi urca în Turnul Sfatului. Edificiul, ridicat în 1370 şi reconstruit de mai multe ori după incendii sau prăbuşiri, este locul din care puteţi admira panorama oraşului vechi şi puteţi înţelege structura urbanistică a acestuia. Oraşul de Sus, construit pe un deal şi înconjurat de resturile incintelor de fortificaţii, este legat de Oraşul de Jos prin pasaje pitoreşti cu scări de piatră -Pasajul Scărilor, Scările Turnului, Scările Ocnei şi Scările Aurarilor.

Aceeaşi splendidă panoramă se poate admira şi din turnul înalt de 73,34 metrial Bisericii Evanghelice (1370 – 1520),cel mai important şi impozant edificiu gotic din oraş, care domină Piaţa Huet. Biserica se află faţă în faţă cu Colegiul Brukenthal, construit în stil baroc în 1786 pe locul unei vechi şcoli din secolul XIV.   Din Piaţa Huet vă puteţi continua plimbarea pe strada Mitropoliei, unde veţi vedea Biserica Reformată (1786) şi Catedrala Mitropolitană Ortodoxă (1906)construită în stil neobizantin.

Neaparat de vazut :

Festivaluri şi evenimente: Udatul Ionilor(Tălmăcel, 7 ianuarie), Carnavalul Lolelor(Avrig, februarie), Festivalul de Jazz (Sibiu,mai), Festivalul Internaţional de teatru (Sibiu, ultimul weekend din mai până în primul weekend din iunie),Târgul Copiilor Meşteşugari (Sibiu, primul weekend după 1 iunie), Festivalul Bujorului de Munte (Gura Râului, ultimul weekend din iunie) Stagiunea de Orgă la Biserica Evanghelică (Sibiu, iunie – septembrie),Festivalul ARTMANIA (Sibiu, iulie), Târgul Meşteşugarilor(Sibiu, în jur de 15 august), Festivalul „Cetăţi Transilvane” (Sibiu, a doua jumătate a lunii august). Acestora li se adaugă festivalurile folclorice ‘Cântecele Munţilor’ (Sibiu, începutul lunii august), ‘Sus pe Muntele din Jina’ (Jina, ultimul weekend din iulie), ‘Datină străbună pe Secaş’ (Apold, februarie),’Cânt şi joc pe Hârtibaci’, Târgul Olarilor (Sibiu, primul weekend al lunii septembrie) ,Festivalul brânzei şi al ţuicii (Răşinari, ultimul weekend din august), Festivalul tinerilor Solişti Carl Filtsch (Sibiu, septembrie) ,Întrunirea Saşilor (Biertan, septembrie) ,Festivalul de Film Documentar Astra Film Fest (Sibiu, bi-anual în octombrie). Deoarece datele şi locaţiile pot varia de la an la an, se recomandă să cereţi informaţii suplimentare de la Centrele de Informare turistică.

Cateva imagini mai jos cu incantatoarele obiective turistice din Sibiu de vizitat:

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *