Transfagarasan

Transfagarasanul este drumul care traverseaza muntii Fagaras si uneste Muntenia de Ardeal
Acesta se intinde pe o lungime de 92 kilometri. Incepe in judetul Arges si se termina in judetul Sibiu langa localitatea Cartisoara. Numele de Transfagarasan vine de la prefixul “trans=tranzit” plus Fagaras. Peisajul este superb dar din pacate Transfagarasanul este deschis doar cateva luni pe an. Cele mai importante atractii turistice sunt: Lacul si Barajul
Vidraru, care este unul din cele mai mari din Europa, Cetatea Poenari, construita pe vremea lui Vlad Tepes, lacul glaciar Balea si cascada Balea.

Transfagarasanul a fost construit intre anii 1970-1974, pentru realizarea lui s-au dislocat circa 3 milioane de tone de piatra iar in tot acest timp au murit multi oameni.

La vremea respectiva existau deja multe treceri ale Carpatilor Meridionali fiind construite de dinaintea perioadei comuniste si anume Soseaua Alpina Novaci-Saliste sau Soseaua Campina-Predeal. Constructia acestui drum a fost ca urmarea invaziei Cehoslovaciei din 1968 de catre trupele sovietice deoarece drumurile deja existene puteau fi blocate sau atacate cu mare usurinta. Transfagarasanul urma sa lege 2 puncte strategice si anume garnizoana Pitestiului de cea a Sibiului. Planul initial al drumului continea si constructia unui tunel de aproximativ 7 km pentru a evita portiunea deschisa alpine. Acest tunel ar fi trebuit sa porneasca de la cabana Balea-Cascada si ar fi avut ca iesire zona Piscului Negru, totodata tunelul ar fi permis ca drumul sa fie deschis pe toata perioada anului. Totul s-a naruit atunci cand s-au facut calculele finale iar costurile cat si dificultatile ce implicau constructia tunelului erau mult prea mari.

Proiectul din acea perioada avea ca obiectiv constructia unei singure benzi plus acostament dar si continuare drumului in sud catre Curtea de Arges. In 1971 insa se decide ca drumul sa aiba doua benzi avand impreuna 6 metri cat si a unei portiuni de acostament de 1 metru cu supralargiri in curbe.

Drumul national DN7C sau “Transfagarasan” este deschis spre a fi circulat in fiecare an incepand cu data de 30 iunie pana la inceputul lui noiembrie deoarece pe timp de iarna din cauza climatului alpin de la peste 1600 metri zapada stapaneste zona.

Si vara sunt cateva restrictii de circulatie, accesul pe sosea nefiind permisa intre intervalul orar 22:00-06:00 pentru ca traseul este unul foarte periculos avand curbe foarte periculoase iar riscul caderii in gol este foarte mare, totodata lipsa elementelor reflectorizante adauga un plus de dificultate.

Daca totusi doriti sa ajungeti pe timp de iarna(atunci cand Transfagarasanul este inchis circulatiei) pana sus la Lacul Balea puteti folosii telecabina de la cabana Balea Cascada.

Vezi cele mai bune oferte de cazare: 

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.