Valea Ariesului

Valea Ariesului este una dintre cele mai frumoase zone ale tarii, o zona care isi pastreaza acel aer vechi si rustic, unde turistii pot beneficia de liniste si relaxare. In aceasta zona cunoscuta si sub numele de Tara Motilor, se afla cele mai multe asezari la inaltime din Carpati, sate risipite pe vai si pe dealuri, unde traditiile inca se mai pastreaza. Ce-i drept, aici si-au facut loc si “modernele”sporturi de iarna, iar partiile de la Vartop si Arieseni sunt cele mai cunoscute. Partia de ski de la Arieseni este foarte cautata, deoarece beneficiaza de zapada pe toata durata sezonului. Durata normala a sezonului de schi este din decembrie pana in martie iar partia este iluminata pe toata lungimea. Turistul care ajunge in aceasta zona nu trebuie sa rateze cateva obiective, pe cat de renumite, pe atat de frumoase: ghetarul de la Scarisoara, rezervatiile naturale Dealul cu Melci si Detunata, Cascada Miresei, pestera Huda lui Papara si Manastirea Lupsa.Pe langa acestea, o vizita la Poiana Narciselor din Poieni ori la minele romane de la Rosia Montana il va incanta pe turistul iubitor de istorie si natura.

Ariesul este un rau in Transilvania, vestul Romaniei. Izvoraste din Muntii Bihorului, care fac parte din Muntii Apuseni si se formeaza in zona localitatii Mihoesti la confluenta a doua brate Ariesul Mare si Ariesul Mic, avand o lungime de aproximativ 164 km. Curge prin judetele Alba si Cluj, pe valea lui aflandu-se orasele Turda, Campia Turzii, Baia de Aries si se varsa in Mures inaval de Ludus. Bazinul raului cuprinde o regiune miniera foarte importanta(Rosia Montana, Baia de Aries, Bucium), bogata in aur, argint.

Pestera Scarisoara este cea mai mare pestera cu gheata din Romania ce sesitueaza la altitudinea de 1165 m si o vechime de peste 3.000 de ani. Lungimea pesterii este de 720 m, iar adancimea de 105 m. Blocul de gheata are un volumde 75 000 ml si o grosime de peste 15 m.Accesul se face printr-un aven cudiametrul de 60 m si adancimea de 48 m. La baza avenului se gaseste poarta propriu-zisa a pesterii, in spatele careia se afla “Biserica” de unde se deschide ogalerie care dupa 68 m ajunge la Rezervatia Mare a pesterii.Catedrala, estelipsita de gheata, la fel ca si Rezervatia Mica unde se gaseste Palatul Sanzienei frumos concretionat. Rezervatia Mica de fapt se situeaza la picioarele unui perete vertical de gheata inalt de 15m.Rezervatia Dealul cu melci este situata in comuna Vidra, in satul Nemesi, pestanga vaii Ariesului Mic, la 15 kilometri de orasul Campeni si 10 kilometri decentrul comunei Vidra si reprezinta un recif de cochilii de melci de mare, caretraiau in urma cu milioane de ani in aceste locuri, scaldate de apele calde aleMarii Tethis. Uimitor este fenomenul prin care cochiliile s-au pastrat incrustatein stanca pana in zilele noastre. Dealul cu Melci este un unicat geologic, cu ovechime de 65-70 milioane de ani, reprezentand o alternanta de conglomeratecu gresii si marne unde sunt incrustate 35 specii de moluste. Specia dominantaeste Acteonella gigantea. Zona protejata are 0,6 ha.

Cascada Miresei este o minunata cadere de apa situata in comuna AvramIancu, in partea stanga a soselei, pe directia de mers dinspre Campeni, laaproximativ 400 de metri.Huda lui Papara este o pestera cu zone de acumulare de aer cald (20 gradeCelsius), si se afla in masivul Bedeleu. Lungimea galeriilor bogat decorate custalactite si stalagmite este de 2022 m. Etajul superior este traversat de apele paraului subteran care formeza mai multe lacuri, si care iese din pestera pringura de intrare. Pestera este rezervatie speologica. Merita urcata o diferenta denivel de 250 m prin ocolirea Bulzului pentru a vedea de unde se aduna apele inaceasta pestera. Acolo intr-o dolina se afla Pestera Dalbina in care cu zgomotasurzitor dispar apele paraurilor: Seaca, Cheia si Valea Poienii.

Minele Romane de la Rosia Montana

sunt vestigii ce au o vechime deaproape 2000 de ani. Galeriile Romane de la Rosia Montana, din Masivul Orleareprezinta un fenomen miraculous pentru lumea stiintifica mondiala. Minele deaur bogate ale Daciei au fost folosite de romani, asigurand surse importante definantare pentru alte campanii de cucerire ale Imperiului roman.Situata pe soseaua Abrud – Campeni-Turda, Manastirea Lupsa este una din celemai vechi asezari monahale de pe Valea Ariesului. Fiind intemeiata de calugariice sihastreau in tara motilor a avut de la inceput un mare rol duhovnicesc pentru satele din apropiere. Calugarii duceau viata in post si rugaciune si tineaustransa legatura cu Manastirea Peri din nordul Maramuresului si cu manastiriledin Moldova, de unde aduceau carti de slujba.Actuala biserica de lemn a Sihastriei Lupsa dateaza din anul 1421. Cititor estecunoscut boierul Stanislav, din familia cneazului Candea de Lupsa. Pe lamijlocul secolului XVIII, manastirea avea doar cativa calugari in frunte cuegumenul Procopie. Viata monahala sustinuta de calugari a durat pana in 1820,cand din cauza presiunilor antiortodoxe manastirea a fost desfiintata iar calugarii au fost alungati de autoritatile habsburgice.

Biserica a fost folosita degreco-catolici pana in 1948, cand a fost preluata de biserica ortodoxa. Din 1948 pana in 1992, a fost locas de cult si a apartinut de parohia ortodoxa. In 1992 la solicitarea credinciosilor, Episcopul Andrei al Alba Iuliei a reinfiintatasezamantul manastiresc cu obste de calugari.

Vezi cele mai bune oferte de cazare:

infoturism.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *